| Rense Kuipers | Photo by: RIKKERT HARINK

2019 in beeld

Het eind van het jaar is hier. Tijd om terug te blikken, met beeldbepalende foto’s van het afgelopen jaar. Van verbouwen en verhuizen tot ‘sustainable scientists’, spelen met honden en een swipende koning. Dit was 2019.

Veel kan veranderen in een jaar. Het huidige TechMed Centre zag er in januari nog heel anders uit. Toen was het gebouw het domein van de bouwvakkers, niet van de wetenschappers en studenten.

Dit jaar was ook de verhuizing van het conferentiehotel op de campus, van Drienerburght naar U Parkhotel in de Hogekamp. ‘Al heb je gouden kranen in het hotel. Al zak je tot je knieën weg in het hoogpolig tapijt. Het zijn uiteindelijk de mensen die het doen’, vertelde directeur Marijke Schmand op de laatste avond van de Drienerburght.

Over (ver)bouwen gesproken… werktuigbouwkundestudenten Helmer van den Hoorn en Maarten Maris maakten in 200 uur een K’NEX-achtbaan van ruim tweeënhalf meter hoog, die in maart te bewonderen was in de Horst.

2019 was ook het jaar dat het woord ‘klimaat’ niet meer weg te denken was. In maart vertrokken veertig UT-studenten naar Amsterdam voor een massale klimaatmars. Koud en nat, maar ook indrukwekkend, vonden ze het.

Een traditioneel nummer ieder jaar: de Batavierenrace en het uitzinnige feest na afloop, op 11 mei. Nieuwe tradities kunnen ook zomaar ontstaan op de campus, zo liet de Indiase studievereniging zien bij hun Holi-feest.

De mei-maand was er sowieso een van stoom afblazen en ontstressen. De Student Union regelde een middag met honden spelen. Overigens werkten niet alle dieren mee aan het verlagen van de stress in 2019. De eikenprocessierupsen en faraomieren rukten op dit jaar.

Jongeren blijven steeds langer thuis wonen, meldde het CBS begin dit jaar. Hoe zitten thuiswonende UT-studenten erbij?, vroegen we ons af. IBA-student Tim Ekelhof heeft niks te klagen thuis. ‘Ik ben altijd weer blij als ik het bordje Oldenzaal zie.’

In juli boekte studententeam Green Team Twente een drievoudig succes in Londen, door twee races en een communicatieprijs te winnen.

Met een nieuw collegejaar voor de deur, was het in augustus hoog tijd om ’t Gat in de Markt op te knappen. Het bleek immers wel tijdens de Bestorming van de Bastille dat een nieuwe lichting studenten stond te popelen om het studentenleven in te vliegen.

De opening van het academisch jaar in september stond ook in het teken van vliegen. Als een vlinder welteverstaan. ‘The Drum People’ kregen zelfs bij de professoren in toga de voetjes van de vloer. Al was niet iedereen even enthousiast om z’n vleugels te spreiden en uit te vliegen…

Zo’n zeventig studenten startten in september met de nieuwe opleiding werktuigbouwkunde, in samenwerking met de Amsterdamse VU. Alle eerstejaars WB’ers kregen van docenten Jurnan Schilder en Rob Hagmeijer een stoomcursus Newton.

Niet alleen in Amsterdam werd een vuist gemaakt voor het klimaat. Op initiatief van de twee maanden later overleden professor Arjen Hoekstra, haalde een groepje UT-studenten eind september in de Vleugel verhaal bij het college van bestuur.

Waar de ene student de noodklok luidt voor het klimaat, waagt de ander zich aan een vrolijke workshop carillon spelen. Vrolijkheid was er ook bij het jubilerende VV Drienerlo, met oud-profvoetballer Marnix Smit aan het roer als hoofdcoach. En het vijftigjarig bestaan van de Vestingbar mocht dit jaar natuurlijk ook niet ongemerkt voorbijgaan.

Van vrolijkheid naar verslagenheid. Na dagenlang de koppositie te hebben gehad in de World Solar Challenge, eindigde de wedstrijd voor de Twentse studenten in totale mineur.

De UT gaat vanaf 2020 op weg naar het worden van de ‘ultimate people-first university’. Cartoonist LUVANE heeft daar zijn eigen interpretatie bij. Universiteitshoogleraar Albert van den Berg was met zijn Sustainable Scientist Initiative een van de aanjagers voor een duurzamere universiteit.

ITC-alumnus Vishnu Nandan begon in november aan ’s werelds grootste poolexpeditie. Niet ongevaarlijk, lijkt het.

Hoog bezoek tijdens de dies natalis. Een swipende koning Willem-Alexander opende op 29 november het TechMed Centre, gevolgd door een rondleiding.

Ook in de Bastille stonden ze niet stil dit jaar. Op de tweede verdieping verrees een paradijs voor studentondernemers, in de vorm van de Incubase.

We sluiten 2019 af, met het afsluiten van ons Science & Technology Magazine. Na negen edities, met nog meer indrukwekkende foto’s, gaan we in 2020 verder met het Campus Magazine.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.