| Rense Kuipers | Photo by: Rikkert Harink

Binnen kijken bij de Technohal

Van leegstaand voormalig AKI-gebouw tot nieuw huis voor ‘health’. Vanbuiten is het nog niet zo goed te zien, maar binnenin de Technohal vordert de verbouwing met rasse schreden. De stand van zaken, aan de hand van dit fotoverslag.

Wie bij binnenkomst voorbij de stapels bouwmaterialen kijkt, ziet een immense open hal. De Technohal, die omgedoopt wordt tot TechMed Centre, telt drie verdiepingen. Het atrium heeft onder meer een traptribune en krijgt bomen, een plek voor cateraar Appèl en zitplekken om te studeren of te ontspannen. Studieverenigingen Sirius en Paradoks krijgen aan de voorzijde van het gebouw hun kamers.

Dagelijks werken zo’n zeventig à tachtig mensen van aannemers Dura Vermeer, HOMIJ, BAM en andere partijen binnen het gebouw. De inpandige sloop van het oude AKI-gebouw startte eind 2016, de bouw van het nieuwe boegbeeld voor health begon in september 2017. In april van dit jaar staat de oplevering van de bouw gepland.

Op de begane grond, aan de achterkant van het gebouw, komen veelal onderzoeksruimtes. Denk aan een gesimuleerde operatiekamer, een human patient simulator, een CT-scanner en een staande MRI-scanner. Ook komt er een appartement op de begane grond, om wearable technology in een levensechte thuissituatie te testen. Onderzoekers kunnen achter een doorkijkspiegel meekijken.

Aan glas geen gebrek in het gebouw. Om hinder van een laaghangende winterzon of brandende zomerzon te voorkomen is er zonwerend glas en zowel aan de buiten- als aan de binnenkant lichtwering.

De industriële uitstraling komt gegarandeerd terug in het vernieuwde gebouw. Geen systeemplafonds, maar vrij zicht op buizen, kabels en constructies. Ook de oude lampen van het AKI-gebouw blijven, evenals de gele hijskranen.

Aan duurzaamheid is ook gedacht: vloerverwarming, ledverlichting, klimaatplafonds, zonnepanelen op het dak en koppeling met de koelcirkel en stadsverwarming.

Aan collegezalen geen gebrek. Het TechMed Centre krijgt er zes. Een van die zalen (rechts) beslaat zelfs twee verdiepingen. Rob Nengerman, bouwprojectmanager van de dienst C&FM noemt het gekscherend een ‘aquarium’ of ‘kathedraal’. De ruimte moet nog worden voorzien van gordijnen – vooral voor de akoestiek.

Behalve collegezalen zijn er op de eerste en tweede verdieping ook kantoorruimtes. In de hoeken van het TechMed Centre vind je zogeheten social corners. Verder biedt het gebouw onder meer plek aan de balie van het Experimental Centre for Technical Medicine en verschillende themakamers, bedoeld voor het trainen en toetsen van klinische vaardigheden, lichamelijk onderzoek en professioneel gedrag.

Na de oplevering in april is het gebouw klaar om zo’n 1000 tot 1500 mensen te verwelkomen. Het huidige academisch jaar is dan nog niet ten einde, dus de grote verhuizing (vooral vanuit Carré) vindt vooral in de zomermaanden plaats. In september is het boegbeeld voor Health helemaal startklaar. De officiële opening is bij de dies natalis van dit jaar.


Foto's door: Rikkert Harink.