| Rense Kuipers | Photo by: Frans Nikkels

Incubase: Work hard, play hard

Met een ‘soft launch’ gingen vandaag voor het eerst de deuren van Incubase open. De afgelopen maanden is bijna de volledige tweede verdieping van de Bastille omgebouwd tot een exclusieve thuisbasis voor beginnende studentondernemers. Een fotoreportage.

De naam Incubase werd in juni aangekondigd tijdens de Entrepreneurial Day. Het plan voor een incubator voor studentondernemers in de Bastille zat al jaren in de pijplijn, maar kwam dit jaar ineens in een stroomversnelling op initiatief van de Student Union en Novel-T. Incubase biedt plek aan zo’n 120 studentondernemers.

Wie denkt hier ‘chille’ nieuwe studieplekken te hebben gevonden, heeft het mis. ‘Studenten met een idee voor een innovatief businessplan of vooruitstrevende start-up zijn van harte welkom in de Incubase’, laat Mike Verkouter van Novel-T weten. ‘Zodra je interesse hebt, meld je je bij deze desk of online. Dan volgt een gesprek met iemand van Novel-T, om te zien of je bij dit concept past. Ik vergelijk het met een businesslounge op Schiphol, die heeft ook iets exclusiefs. Voor ons is kwaliteit leidend. We zoeken studenten die de drive en het plan hebben om uit te groeien tot de nieuwe SciSports of CodeSandbox.’

De tweede verdieping is flink verbouwd. In plaats van donker en nauw, oogt alles nu licht en open. Met een reden, benadrukt Verkouter. ‘Het draait in Incubase vooral om de community. Die willen we zo hecht mogelijk maken. Als je je alleen maar afzondert, vind je hier geen plek. We hebben juist een open ruimte gecreëerd voor mensen die elkaar willen ontmoeten, van elkaar willen leren en elkaar en zichzelf daarmee ook naar een hoger niveau tillen.’

‘Incubase is een plek voor mensen die more than a degree willen halen’, stelt Student Union-bestuurder Mathijs de Ruiter. ‘Ondernemen is een mooie vorm van activisme, die we op deze manier willen faciliteren, stimuleren en coachen.’

Er zijn in totaal vijf vergaderruimtes, vier grote en een kleine. Bedoeld voor de studentondernemers die zich even willen terugtrekken, om iets te bespreken met een coach of (potentiële) investeerder. Dat wil je niet altijd aan de bar of aan de hoge tafel doen.

Ook aan de opslag van prototypes en ander materiaal is gedacht, in de vorm van deze kluisjes. Volgens De Ruiter is het plan om op deze plek ook snel postvakjes voor de ondernemers te creëren.

Lid worden van Incubase kost ongeveer hetzelfde als een Netflix-abonnement: een tientje per maand. Iedere drie maanden maken de mensen van Incubase de balans op: pas je er nog wel bij? ‘Idealiter is je onderneming al dusdanig hard gegroeid, dat het tijd is om uit te vliegen’, zegt Verkouter. ‘En dan komt er gewoon weer plek voor nieuwe studentondernemers.’

Voor de studentondernemers die al de stap van idee naar een heuse start-up hebben gemaakt, zijn er ook zogeheten cubicles beschikbaar. Een eigen kantoorruimte voor vier tot acht personen, die je kunt huren. Hiervan zijn er vijf voor vier personen en één voor maximaal acht personen beschikbaar.

‘Work hard, play hard’, is de gedachte. De centrale bar biedt voor allebei plek: goede bonenkoffie als de perfecte ondernemersbrandstof en een biertje om te relaxen aan het eind van een bewogen dag.

Incubase heeft ook een pitch-arena, met kunstgrasmat en tribune met plaats voor dertig tot veertig toeschouwers. Het idee hierachter? Dit is de plek waar experts masterclasses geven. En iedere maand pitchen nieuwkomers hier hun ideeën. Verkouter: ‘We willen allemaal weten wat je doet. Dus ook mensen die er al wat langer zitten delen hun voortgang. Het idee is dat je elkaar constant motiveert.’

In februari is de officiële opening. Tot die tijd nemen langzaamaan steeds meer studentondernemers hun intrek en zullen de Student Union en Novel-T ze helpen waar mogelijk. ‘We proberen het beste van twee werelden te bieden’, zegt Verkouter. ‘Lage tarieven en veel ruimte dankzij de Student Union en deskundige begeleiding vanuit Novel-T. Dit zijn volgens ons de ingrediënten voor een succesvolle omgeving. Alles hier heeft zijn doel om iets toe te voegen aan het incubatieproces.’