Robotica niet naar Langezijds, ruimte wordt ‘voor iedereen’

| Rense Kuipers

Het roboticacluster komt definitief niet in de kop van Langezijds. Het cluster vindt de locatie te klein en de toekomstplannen van robotica zijn nog te pril. De ruimte die vrijkomt, bijna 1500 vierkante meter, krijgt een algemene bestemming.

Het gebouw Langezijds staat momenteel in de steigers, als nieuwe thuisbasis voor de faculteit ITC. Naast die verbouwing waren er in eerste instantie ook plannen voor het clusteren van robotica in de ‘kop’ van het gebouw – aan de kant van de hoofdingang van de UT.

Uit de pas

Door die plannen gaat nu definitief een streep. ‘We hebben lang gekeken of robotica naar de kop van Langezijds kon verhuizen, maar het cluster gaf aan de locatie te klein te vinden en is bovendien nog volop bezig met hun propositie en de vormgeving van hun samenwerking’, legt Nico-Tom Pen, portefeuillemanager vastgoed, uit.

Nu de verbouwing van het ITC-gedeelte in volle gang is, lopen beide projecten uit de pas met elkaar. ‘Na de terugkoppeling van robotica konden we de knoop doorhakken om ook de kop van de Langezijds af te bouwen. Voor het bouwproces is het prettig dat deze duidelijkheid er nu is.’

Brede functie

De kop van het gebouw wordt nu afgebouwd in de stijl van de nieuwe ITC-huisvesting. De ruimte – 1387 vierkante meter – krijgt volgens Pen een ‘heel brede functie’. ‘Er komt niet één huurder. We gaan de ruimte flexibel indelen. Denk aan werkplekken, vergaderruimtes, kleine collegezalen en projectruimtes. Het wordt een soort gemeenschappelijke ruimte voor de gehele UT-gemeenschap. Gezien de groei van de UT zijn de vierkante meters hard nodig. Daarbij hebben we de kans om dit gedeelte van het gebouw mooi aan te laten sluiten op het groen en water eromheen. Daar denken we nu over na.’

Twee scenario’s over voor robotica

Een van de redenen om robotica bij de hoofdingang te plaatsen was vanwege de ‘exposure’ en de verbinding met Kennispark. Nu de plannen voor vestiging in Langezijds niet doorgaan, liggen er nog twee scenario’s op tafel: de Westhorst of een ‘nader te bepalen’ locatie. Bijvoorbeeld de Es, waar nu de GGD-tent staat.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.