| Rense Kuipers

De laatste loodjes voor de Langezijds-verbouwing

Het nieuwe thuishonk op de campus voor de faculteit ITC nadert zijn voltooiing. Over een paar maanden maken de bouwvakkers plaats voor de wetenschappers en studenten. Een fotoverslag van Langezijds in de steigers.

Te beginnen met de laatste stand van zaken: in februari leveren aannemers Dura Vermeer en Trebbe het gebouw op. In maart zetten de installateur en inrichters de puntjes op de i. Half april kunnen de eerste ITC’ers het gebouw in. Vanwege enige vertraging duurde de renovatie van Langezijds in totaal tweeënhalf jaar, inclusief sloop en sanering.

Geen overbodige luxe in deze vrieskou: ‘Er wordt een isolerende schil om de bestaande betonnen pilaren gemaakt, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat’, legt Rob Nengerman van Campus & Facility Management tijdens de rondleiding uit.

Er moet nog een receptie komen, maar de trappen staan er al. Net als in de Technohal komen er zitplekken in het midden van de trap. De traptribune leidt ook naar de bovenverdieping, waar het ‘sociale hart’ van het nieuwe ITC-gebouw komt. Die moet eenzelfde gezelligheidsfunctie vervullen als de kantine in het huidige gebouw. Noemenswaardig verschil: er komt geen eigen keuken, maar een uitgiftepunt van cateraar Appèl waar ook een warme maaltijd gehaald kan worden.

Kenmerkend voor het nieuwe ITC-onderkomen, zijn de ‘groene longen’: drie binnentuinen met elk een eigen signatuur: steen, hout en water.

Met dank aan de – dagelijks zo’n zeventig – bouwvakkers, hebben rubberen eendjes inmiddels de watertuin veroverd.

Bij elke binnentuin hoort op de bovenverdieping een zogeheten studielandschap, met elk zo’n zeventig studieplekken. Ter hoogte van de middelste tuin komt een study and learning centre – de 21e-eeuwse vertolking van een bibliotheek, laten we maar zeggen.

Een plek die je normaliter niet ziet en waar normaliter (bijna) niemand zal komen: het kloppend hart van het gebouw. Dit is de plek waar onder meer de stadsverwarming en de aansluiting met de koudecirkel zichtbaar en hoorbaar samenkomen. ‘Het streven is een A+++-energielabel en een zo duurzaam mogelijk gebouw’, aldus Nengerman.

Maar de technische ruimtes met luchtbehandelingskasten zitten niet weggestopt. Integendeel, alleen glasplaten scheiden mens van machine. ‘Techniek mag gezien worden’, zegt Nengerman.

De karakteristieke, maar sinds jaren vervallen lamellen van het oude Langezijds, krijgen opnieuw een bestemming. De lamellen zijn schoongemaakt en worden teruggeplaatst aan de kant van de Hengelosestraat.

Sta je voor het gebouw, dan zie je van links naar rechts de verbouwing vorderen. Aan de kant van The Gallery is het zo goed als af. Aan de kant van de Kop moet het meeste werk nog verzet worden. Dat gedeelte is niet voor de ITC-faculteit, maar krijgt in eerste instantie een ‘algemene bestemming’ en wordt later in 2023 worden afgerond.

Wie precies welk plekje of kantoor in het gebouw krijgt, daarover moeten de ITC’ers met elkaar in conclaaf. Globaal gezien: op de begane grond komen de kantoorruimtes. Op de bovenverdieping komen de onderwijs- en studieruimtes én verschillende laboratoria.

Er komen twaalf collegezalen in het gebouw, met enige ruimte voor flexibiliteit. Meerdere collegezalen hebben namelijk een verschuifbare wand waarmee collegezalen kunnen worden samengevoegd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.