Bas Borsje en David Fernandez Rivas benoemd tot lid Jonge Akademie

| Redactie

UT-wetenschappers Bas Borsje en David Fernandez Rivas maken deel uit van de tien nieuwe leden van de Jonge Akademie. De termijn van het duo bedraagt vijf jaar en gaat officieel in op 26 maart.

David Fernandez Rivas.

De Jonge Akademie is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is een platform van jonge onderzoekers uit verschillende disciplines, met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid en telt vijftig leden; ieder jaar stromen tien leden in en uit. UT’ers Jeroen Leijten en Caroline Gevaert maakten al deel uit van de Jonge Akademie. De tien nieuwe leden gaan zich sterk maken voor projecten op het gebied van wetenschapsbeleid, interdisciplinariteit, internationalisering en de relatie tussen wetenschap en samenleving.

Borsje (foto onder) is universitair hoofddocent bij de ET-vakgroep Marine and Fluvial Systems. In 2021 ontving hij al een Vidi ter waarde van 800.000 euro, in 2015 een Veni-subsidie van 250.000 euro. In 2020 kreeg een consortium dat zich richtte op ‘levende dijken’ - het project stond onder leiding van Borsje - 1,9 miljoen euro toegekend.

Fernandez Rivas ontving in 2023 een verlate Vidi-beurs. In 2021 won hij de Prins Friso Ingenieursprijs. De benoeming als lid van de Jonge Akademie is bijzonder, want het betekent dat Fernandez Rivas – oprichter van startups FlowBeams en BuBclean – dit jaar lid is in totaal vier vergelijkbare platforms: De Jonge Akademie, Global Young Academy, Young Academy of Europa en Young Academy of the University of Twente.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.