Vidi voor drie UT-wetenschappers

| Redactie

UT-onderzoekers Nienke Bosschaart, Bas Borsje en Chuan Li ontvangen een Vidi ter waarde van 800.000 euro van wetenschapsfinancier NWO. Met de beurs kunnen ze de komende vijf jaar een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Bosschaarts onderzoek is gericht op borstvoeding. Ze wil in haar onderzoekproject ‘meten wat baby’s drinken’. Daarom ontwikkelt Bosschaart, werkzaam bij TNW-vakgroep Biomedical Photonic Imaging, nieuwe methoden om de melkstroom en ‐samenstelling van moeder naar kind te kwantificeren.

Borsje doet onderzoek naar het bouwen van ‘levende dijken’, om de kuststrook klimaatbestendig te maken. Zogeheten kwelders kunnen meegroeien met de stijgende zeespiegel en remmen golven af. Borsje, verbonden aan ET-vakgroep Marine and Fluvial Systems, wil vooral weten hoe zulke levende dijken zich houden onder extreme weersomstandigheden.

Natuurkundige Chuan Li (TNW-vakgroep Interfaces and Correlated Electron Systems) werkt aan een speciaal materiaal dat topologische toestanden in alle dimensies kan vasthouden, voor topologische quantumcomputing. Li ontwikkelt in haar onderzoeksproject een nieuw platform om de basiselementen te integreren en op te schalen.

78 beurzen

In totaal ontvingen deze Vidi-ronde 78 wetenschappers financiering voor hun onderzoek. 402 wetenschappers dienden een aanvraag in, wat het honoreringspercentage op 19 procent brengt. De Vidi is qua omvang de middelste beurs binnen het zogeheten ‘Talentprogramma’ van NWO (Veni, Vidi, Vici). De Vidi is bedoeld voor ervaren wetenschappers, om een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en zelf één of meer onderzoekers aan te stellen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.