Langezijds verkozen tot ‘beste gebouw van 2024’

| Redactie

Langezijds, het nieuwe ITC-onderkomen, is donderdagavond uitgeroepen tot ‘Beste Gebouw van het Jaar 2024’ door architecten-branchevereniging BNA.

Volgens de jury is Langezijds ‘omgevormd van een functioneel laboratorium naar een inspirerende onderwijsruimte’, die de verantwoordelijke architecten onder andere roemt vanwege duurzaamheidsingrepen, het ‘vernuftig wegwerken van de installatietechniek’ en ‘een aantrekkelijk binnenklimaat’ dankzij beplanting. ‘Het resultaat is een duurzame, flexibele en toekomstbestendige ruimte. Hier voelen studenten en onderzoekers zich thuis en worden zij gestimuleerd tot interactie en samenwerking.’

Langezijds was één van de 96 inzendingen voor de verkiezingen van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Het is voor de tweede keer in vrij korte tijd dat het gebouw in de prijzen valt. Eind 2023 werd Langezijds verkozen tot ‘schoolgebouw van het jaar’, toen door Architectenweb.

Langezijds bood sinds de jaren ’70 onderdak aan de laboratoria van de UT, in het bijzonder voor de chemisch technologen. Zo heette het in de beginjaren dan ook het CT-gebouw. Een deel van het 220 meter lange gebouw werd ruim tien jaar geleden omgebouwd tot The Gallery. De faculteit ITC verhuisde vorig jaar naar Langezijds.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.