Nelly Litvak docent van het jaar 2022

| Stan Waning

Nelly Litvak is de winnaar van de Centrale Onderwijsprijs en mag zich daarmee UT-docent van het jaar 2022 noemen. Zij versloeg vanmiddag in de finale in Waaier 3 collega-docenten Farid Vahdatikhaki, Ipek Seyran Topan en Wallace Corbo Ugulino.

Farid Vahdatikhaki, Ipek Seyran Topan, Nelly Litvak en Wallace Corbo Ugulino (v.l.n.r.).

Het viertal gaf in de halfvolle collegezaal van Waaijer 3 een gastcollege. Litvak, hoogleraar algoritmische complexe netwerken, liet de aanwezigen nadenken over de term ‘afstand’. In haar college, genaamd From A to B and Beyond, zocht ze via een korte quiz de interactie met het publiek. Ze liet via een afbeelding van Manhattan – een stadsdeel van New York – zien hoe je op een bepaalde manier afstand kunt berekenen: de Manhattan-metriek.

Wachtrijen

Ipek Seyran Topan beet twee rondes eerder de spits af. De oud-winnaar (2019) gaf inzicht in wachtrijen, bijvoorbeeld in supermarkten, winkels op of vliegvelden. Via de zogeheten Queueing theory liet Topan zien hoe je een gemiddelde kunt uitrekenen van wachttijden en hoe je daar bijvoorbeeld als winkeleigenaar naar kunt handelen. ‘Herkenbaar en relevant’, aldus de jury.

Farid Vahdatikhaki voerde zijn vrouw als hoofdpersoon op in zijn komische college, dat zich onder de noemer Flip before Trip afspeelde in een winkelcentrum in Roermond. De winnaar van 2018 liet via grafieken zien hoe hij - voordat hij met zijn vrouw ging shoppen - kon uitrekenen hoeveel geld ze mee moesten nemen. ‘En ik zeg bewust niet hoeveel geld ik moet meenemen, maar we. Anders zou het seksistisch zijn’, vertelde de universitair docent civiele techniek met een knipoog. 'A great storyteller', luidde het commentaar van de jury.

Programmeren 

Wallace Corbo Ugulino gaf als laatste een college. De docent cybersecurity deed dat op een totaal andere wijze dan de eerste drie. Hij probeerde de aanwezigen mee te nemen in algoritmes en programmeren: Recursion and Iteration. Een ingewikkeld onderwerp, dat hij begrijpelijk probeerde te maken voor drie niveaus. ‘Als je een beginner bent hoop ik dat je na dit college kunt uitleggen wat het is, als je gemiddeld bent hoop ik dat je het kunt vergelijken en als je een expert bent nodig ik je uit op het lab’, aldus Corbo Ugulino, die volgens de jury ‘benaderbaar voor iedereen’ is.

Het geduld van de docenten en het publiek werd na de colleges flink op de proef gesteld. De jury had namelijk meer dan een uur nodig om een winnaar te bepalen. Nadat dat was gelukt, kreeg Litvak uit handen van juryvoorzitter Anne Leferink, de winnaar van vorig jaar, een bos bloemen. De jury omschreef Litvak als ‘geduldig en respectvol’. Ze ontvangt ook een geldbedrag van 2.500 euro en een certificaat.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.