Open brief aan CvB: verbreek banden met Israël

| Rense Kuipers

UT-studenten en -medewerkers stuurden maandagochtend een open brief aan het college van bestuur. De eis van actiegroep Enschede Students for Palestine: de UT moet ‘stoppen met het samenwerken met bedrijven en instellingen die het geweld in de Gazastrook faciliteren’.

Een lid van Enschede Students for Palestine bij de bestuursvleugel.

De actiegroep koppelde hun actie aan de nationale ‘walk-out’; op meerdere universiteiten in Nederland verlieten studenten en medewerkers hun universiteitsgebouwen, uit protest tegen de oorlog in Gaza en het politieoptreden bij de pro-Palestina-demonstraties afgelopen week.

Banden verbreken

In hun open brief roepen de studenten en medewerkers het college van bestuur onder andere op om alle banden met Israëlische instellingen en bedrijven te openbaren en te verbreken. Dat geldt volgens de actiegroep ook voor andersoortige samenwerkingen die ‘het extreme geweld in de Gazastrook faciliteren’. Zo wijst de beschuldigende vinger van de activisten onder andere naar defensiebedrijf Thales, waar de UT al jarenlang nauw mee samenwerkt.

Naast de eis voor het openbaren en verbreken van de banden, wil de actiegroep zowel financiële als emotionele steun voor Palestijnse UT-studenten en medewerkers. En dat de UT studenten, academici en instellingen in Palestina gaat steunen, bijvoorbeeld via samenwerkingsverbanden met Palestijnse academische instellingen.

‘Uitnodiging tot dialoog’

De actiegroep ziet de open brief als ‘uitnodiging tot dialoog’ met het college van bestuur en heeft het CvB tot aanstaande vrijdag gegeven om te reageren. De brief is ook openbaar gepubliceerd en op het moment van schrijven ondertekend door enkele tientallen studenten, medewerkers en alumni.

Het college van bestuur heeft de brief ontvangen en gaat die bestuderen, laat CvB-woordvoerder Laurens van der Velde weten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.