Eerste paal voor bouw CUBE de grond in

| Stan Waning

De bouw van CUBE, de nieuwe werkplaats voor de faculteit ET, gaat bijna van start: aanstaande maandag gaat de eerste paal de grond in. De bouw is naar verwachting in de tweede helft van 2024 gereed.

Photo by: RIKKERT HARINKWWW.RIKKERTHARINK.NL
Woensdag onthulden betrokken partijen samen het bouwbord.

Frank Bode (CFM), projectmanager van de nieuwbouw, kijkt uit naar de start van de bouw. ‘Het is een mooie eerste mijlpaal. Dit jaar werken we vooral in de grond in en beginnen we met de fundering. In totaal moeten er zo’n 260 palen de grond in. Volgend jaar beginnen we met de constructie en gaan we de hoogte in bouwen.’

Ruim 4700 vierkante meter

CUBE bestaat na afronding uit ruim 4700 vierkante meter ruimte voor onderwijs en vervangt de huidige werkplaatsen in de Hangar en de Westhorst. ‘Het wordt een flink gebouw, van zo’n vijftig meter lang, dertig meter breed en zo’n zestien meter hoog. Het torent dan flink boven de Noordhorst uit’, aldus Bode. De vierkante meters worden verdeeld over drie verdiepingen. ‘Op de begane grond wordt de werkplaats ingericht. Daar hebben we zes meter hoogte voor nodig, dus de vloer ligt ruim een meter verzonken in de grond. Op de tweede verdieping komt een modelwerkplaats en een grote assemblageruimte. Op de bovenste verdieping komen veel ruimtes voor practica, een meetkamer en het VR-lab, dat nu nog in de Westhorst is te vinden.’

In maart 2023 werd bekend dat de bouw van CUBE ‘een aantal miljoenen’ extra ging kosten. De stijging van de kosten was te wijten aan de hoge energieprijzen, lange levertijden, de oorlog in Oekraïne, schaarste aan materialen en de werkdruk bij betrokken partijen. De bouw, waarvoor in februari 2022 vier enorme platanen werden verplaatst, liep in oktober 2021 al vertraging op. Reden toen was een wijziging in het ontwerp, om het machinepark op de begane grond passend te krijgen. Afgelopen jaar zorgde een meningsverschil met de gemeente over de gevels voor flinke vertraging.

Naast de realisatie van CUBE wordt toegewerkt naar een volledige renovatie van het Horstcomplex: de Horsttoren en de Horstring. Die renovatie is onderdeel van het Lange Termijn Strategisch Huisvestingsplan (LTSH) van de UT. Het voornemen in het LTSH is met de renovatie te starten in 2028.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.