Opnieuw extra miljoenen nodig voor bouw nieuwe werkplaats ET

| Stan Waning

De bouw van CUBE, de nieuwe werkplaats voor de faculteit ET, gaat opnieuw een aantal miljoenen extra kosten. De stijging van de kosten is te wijten aan de hoge energieprijzen, lange levertijden, de oorlog in Oekraïne, schaarste aan materialen en de werkdruk bij betrokken partijen.

Door de aanzienlijke extra kosten voor de bouw was er recent een nieuwe beslissingsronde met betrokken UT-partijen. Daarbij lagen drie scenario’s op tafel. Stoppen met het project, een nieuw en kleiner ontwerp maken, of doorgaan en het nieuwe kostenplaatje accepteren en andere keuzes maken. Gekozen werd voor het laatstgenoemde scenario. ‘Maar laat ik benadrukken dat zoiets niet vanzelfsprekend is. Deze keuze is heel zorgvuldig afgewogen’, aldus portefeuillehouder vastgoed Nico-Tom Pen (CFM).

Noodzakelijk

Hij noemt de keuze om tegen een hogere prijs door te gaan ‘de minst slechte optie.’ In uitvoerig overleg met de faculteit ET bleek dat de komst van een nieuwe werkplaats nog steeds cruciaal is voor onderwijs en onderzoek. ‘Dus een streep door het project zetten was geen goede optie. Het andere scenario bleek ook geen sterk idee. Een nieuw ontwerp maken kost veel tijd en zeker in deze tijden betekent extra tijd extra geld. Dan zit je aan het eind van de rit in het slechtste geval met een kleiner gebouw voor dezelfde prijs.’

De bouw van CUBE, waarvoor in februari 2022 vier enorme platanen werden verplaatst, liep in oktober 2021 al vertraging op. Reden was een wijziging in het ontwerp, om het machinepark op de begane grond passend te krijgen. Die ontwerpwijziging ging gepaard met enkele miljoenen euro’s extra. Afgelopen jaar zorgde een meningsverschil met de gemeente over de gevels voor maandenlange vertraging, maar volgens Pen loopt de bouw nu op schema. In de zomer van 2024 moet het gebouw tussen Kleinhorst en Noordhorst er staan.

Dat er gekozen is om de bouw tegen een hogere prijs dan aanvankelijk begroot door te laten gaan, blijft niet zonder financiële gevolgen. In het Lange Termijn Strategisch Huisvestingsplan (LTSH) betekent het dat de plannen voor de Kleinhorst on hold worden gezet en dat de grote renovatie van Cubicus naar 2025 wordt opgeschoven. ‘Maar mocht de markt bijdraaien of er komt budget vrij, dan kan dat ook weer naar voren worden gehaald. De plannen zijn on hold gezet, maar daarmee niet van de baan.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.