Vier finalisten doen gooi naar Centrale Onderwijsprijs

| Rense Kuipers

Niet drie, maar vier docenten zijn in de race voor de Centrale Onderwijsprijs. In de finale volgende week donderdag strijden Jurnan Schilder, Maaike Endedijk, Anne Leferink en Tracy Craig om de titel ‘docent van het jaar’.

Normaliter kent de eindstrijd om de Centrale Onderwijsprijs drie finalisten. Maar de organisatie kon niet om EWI-docent Tracy Craig heen, vertelt commissielid Lars Essenstam. ‘Drie verschillende studies hadden haar aangedragen. Vanwege haar brede populariteit kozen we ervoor haar een wildcard voor de finale te geven, ook al had ze een iets mindere pitch en motivatiebrief.’

Die finale vindt volgende week donderdagmiddag online plaats, via Teams. ‘Hier raakten zowel docenten als studenten het afgelopen jaar aan gewendt’, zegt Essenstam. ‘We speelden eerst nog met het idee om ze samen te laten komen en dat uit te zenden, maar dit leek ons gezien de huidige situatie de beste oplossing. We proberen de finale vanuit een podcast-achtige setting vlot en vlekkeloos te laten verlopen.’

Naast Craig zijn Jurnan Schilder (vanuit werktuigbouwkunde), Anne Leferink (technische geneeskunde) en Maaike Endedijk (onderwijskunde) de finalisten. Schilder sleepte eerder – in 2014 – de Centrale Onderwijsprijs in de wacht. ‘Wat voor ons opviel waren hun goede motivaties, leuke pitches, duidelijke verhalen en scherp gemonteerde filmpjes’, aldus Essenstam.

Tijdens de finale geven de vier finalisten allen een minicollege van een kwartier. Vervolgens bepalen zowel het digitaal aanwezige publiek als de jury – bestaande uit huidig docent van het jaar Serge Lemay, opleidingsdirecteur Heleen Miedema en docent Elyse Walter – wie zich docent van het jaar 2021 mag noemen. De prijs bestaat uit een geldbedrag à 2500 euro en een oorkonde.


De finale is op donderdag 27 mei, van 16.00 tot 17.30 uur. Deelnemen via Teams kan hier.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.