Studentenprotest: kom niet naar Amsterdam, steun ons online

| HOP, Evelien Flink

De organisatoren van het studentenprotest van aanstaande vrijdag voor meer fysieke lessen in het hoger onderwijs roepen demonstranten van buiten Amsterdam op om thuis te blijven. Ze kunnen wel online deelnemen.

Studenten willen dat universiteiten en hogescholen weer meer fysiek onderwijs gaan geven. Daar gaan ze vrijdag voor demonstreren op het Amsterdamse Museumplein. De overheid moet de instellingen geld geven om theaters en congrescentra af te huren, vinden ze.

Maar na de corona-persconferentie van afgelopen maandag zien ze af van een landelijke demonstratie. Het kabinet kondigde toen strengere regels aan in de hoop de tweede besmettingsgolf in te dammen. Vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag neemt het aantal positief geteste mensen snel toe.

#ikwilnaarschool

Studentenorganisaties willen voorkomen dat het openbaar vervoer onnodig wordt belast. Ze roepen studenten die niet in Amsterdam wonen daarom op om vrijdag niet naar het Museumplein te komen, maar om online hun stem te laten horen.

Bijvoorbeeld door een bord of spandoek te maken met de hashtag #ikwilnaarschool, en daar vervolgens een foto van te delen op social media. Studenten kunnen ook hun steun betuigen door een online petitie te tekenen. Zo zijn ook de niet-Amsterdammers er een beetje bij.

Het is een bewuste keuze om de demonstratie wel te laten doorgaan, zegt voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Lyle Muns. ‘We zien de situatie in het hoger onderwijs niet snel veranderen. Helemaal afzeggen was daarom ook geen optie. Juist nu is het zaak dat de overheid goed gaat nadenken over het fysieke onderwijs op de lange termijn. Om de huidige situatie het hele studiejaar laten voortduren, is simpelweg niet houdbaar.’

Mondkapje mee

De organisatie neemt de veiligheidsmaatregelen erg serieus, zegt Muns. Hij benadrukt opnieuw dat alle aanwezigen vrijdag anderhalve meter afstand van elkaar zullen moeten houden. Daarnaast wordt ‘met klem’ opgeroepen een mondkapje te dragen.

Ook in Nijmegen gaan studenten vrijdag de straat op voor meer fysieke lessen. Studentenbond AKKU zou het naar het Museumplein komen, maar organiseert nu zelf een demonstratie, schrijft Vox.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.