Verjaardag

| Redactie

Het commentaar van U-Today. De universiteit is jarig en viert dat met het charmante thema 'talent'. Maar de blik mag wat meer naar buiten, met aandacht voor de gasten, een uitnodiging tot samenwerking en een toekomstvisie voor de UT.

De UT viert vrijdag haar 57e verjaardag: de dies natalis. Een uitgelezen moment om in contact te komen met de partners. Het bedrijfsleven, overheden, collega’s uit den lande en daarbuiten heffen het glas op een gezonde en bloeiende universiteit. Er is dan ook meer te vieren dan alleen de geboorte van de instelling. Studenten waarderen het onderwijsaanbod en de UT heeft werk gemaakt van haar onderscheidende High Tech, Human Touch-profiel.

Plaats van handeling is de Waaier, sinds 2012 de plek waar genodigden samenkomen voor de feestelijkheden. De UT vraagt haar vrienden, familie en kennissen daarmee om naar de campus te komen. Dat is opmerkelijk. Vóór 2012 ging de UT nog naar buiten, het centrum van Enschede in. Dat is een meer logische keus voor een universiteit die graag met haar partners optrekt en de deuren open zet.

Des te opmerkelijker is het programma van deze 57ste dies. De uitnodiging begint goed: ‘Celebrating one’s birthday is a true festivity.’ Maar het vervolg neigt naar navelstaarderij. We kijken terug op het ‘rijke verleden’ en tegelijk ‘dromen we over alle kansen die voor ons liggen’. Dat klinkt meer als een vriendenclub die een zaaltje afhuurt en proost op de eigen successen.

Het thema is talent. Dat valt natuurlijk mooi samen met een charmant speerpunt van rector Thom Palstra. Maar als overkoepelend thema valt er toch wat op af te dingen. Een volwassene die z’n verjaardag viert en over niets anders praat dan z’n kind die net het gymnasium afrondde, is nou niet direct een ingrediënt voor een gezellig feest.

Natuurlijk, talent is maar een thema, de kapstok waar de UT haar verjaardag aan ophangt. Ongetwijfeld spreekt de rector ook over de blik naar buiten, de samenwerking met het lokale bedrijfsleven en de lokale overheden. Zij staan immers te springen om UT-afgestudeerden en willen maar wat graag gebruikmaken van UT-expertise op gebieden als nano- en gezondheidstechnologie, vloeistoffysica, fotonica en robotisering.

Maar het grote en aansprekende thema ontbreekt dit jaar. Zo sprak universiteitshoogleraar Dave Blank in 2015 nog over ‘een boost geven' aan de wetenschappelijke reputatie door het aantrekken van toptalent. En een jaar daarvoor pleitte Tom Veldkamp, decaan bij faculteit ITC, over profileringsgebieden en het opzoeken van internationale samenwerking. Dat waren sprekers van het grote gebaar, een visie op de toekomst.

Het ontbreken van zo’n visie past wel een beetje in het plaatje van de UT. De vijf profileringsthema’s die vorige dies gepresenteerd werden, zijn met geen mogelijkheid uit het hoofd te leren. Niet gek dat de UT regelmatig terugvalt op die gouwe ouwe ‘ondernemende universiteit’ of ‘High Tech, Human Touch’. Dat zijn pakkende slogans, die de lading dekken en tot samenwerking uitnodigen.

De UT is jarig en dat mag gevierd worden. Maar leg volgend jaar iets meer de nadruk op de gasten. En schets een visie, door te vertellen waar het met de academie heen moet en waarom de UT zo’n interessante partij in Twente is. Want die visie en dat verhaal is er gewoon.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.