Keuzegids: acht UT-topopleidingen

| Rense Kuipers

De UT heeft acht topopleidingen in de Keuzegids Universiteiten 2019, die vandaag verschijnt. Mede daardoor staat de UT landelijk gezien op een tweede plaats met 67,5 punten. Wageningen voert de lijst aan met 74 punten.

Eight top rated programmes in Keuzegids

The UT has eight top rated programmes in the Keuzegids Universiteiten 2019. Partly as a result of this, the UT is the second best university according to the guide, with an average of 67,5 points (out of 100). The University of Wageningen is the top rated university with 74 points.

Welgeteld acht UT-bacheloropleidingen krijgen dit jaar 76 punten of meer en daarmee het predicaat ‘topopleiding’. Dat zijn er vier meer dan in de gids van vorig jaar.

De Keuzegids stelt dat de UT na kritische oordelen een paar jaar geleden nu voor het tweede jaar op rij ‘met afstand de beste klassieke technische universiteit’ is. Eindhoven en Delft moeten het met respectievelijk 60,5 en 58 punten doen.

Technische natuurkunde

Technische natuurkunde steekt met kop en schouders boven de rest uit, met opnieuw een score van 92. De opleiding staat zelfs in de landelijke top vijf van best gewaardeerde universitaire opleidingen. Scheikundige technologie krijgt 84 punten in deze editie van de Keuzegids, gevolgd door communicatiewetenschappen met 82 punten. University College ATLAS mag zich opnieuw topopleiding noemen met 80 punten, evenveel als technische bedrijfskunde. Ook drie opleidingen van de faculteit EWI krijgen het prestigieuze predicaat: Creative Technology heeft 78 punten achter haar naam staan, technische informatica en technische wiskunde allebei 76.

Keuzegids

De Keuzegids Universiteiten verschijnt ieder jaar om aankomende bachelorstudenten te helpen met hun studiekeuze. Zowel studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête, de mening van deskundigen en cijfers over uitval en contacturen tellen mee.

Ook dit jaar is er geen ‘onvoldoende’ te bespeuren bij de UT-bacheloropleidingen. Voor psychologie is het echter kantje boord: de gammastudie noteert een score van 56 in de Keuzegids en is daarmee de laagst beoordeelde UT-opleiding.

Internationalisering en Engelstaligheid

Voor het tweede jaar kijkt de Keuzegids ook naar internationalisering en Engelstaligheid van docenten. Qua Engelstaligheid stond de UT vorig jaar gedeeld laatste, samen met de TU Eindhoven. Dit jaar is de beoordeling een tiende punt gezakt, naar 6,2. In Eindhoven zijn de studenten nog kritischer over het Engels van hun docenten: zij krijgen een 6,1. Studenten gaven ook hun mening over de mate waarin hun opleiding internationaal georiënteerd is. Op dat vlak doet de UT het een stuk beter, met een beoordeling van 6,9 en een landelijke derde plaats.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.