‘UTwente we see you’, zo valt in het rood te lezen op stickers op alle ramen aan de rechterzijde van de Vleugel. Achter de tekst is een persoon te zien met de Israëlische vlag die zijn UT-masker afschuift. Op lantaarnpalen naast het gebouw waar het college van bestuur huist, hangt begeleidende tekst, waarin de protestgroep uitlegt waarom de UT volgens hen ‘direct steun biedt aan instituties die meedragen aan het apartheidsregime en de genocide in Gaza’. Ook Thales krijgt ervan langs: het Hengelose hightechbedrijf ‘is medeplichtig aan oorlogsmisdaden in talrijke landen’.
Academische vrijheid
Rector Tom Veldkamp ging in mei al in op de eisen die de protestgroep stelt. ‘Het zijn eisen waar wij niet aan kunnen voldoen. Je kunt je ook afvragen of een universiteit de aangewezen plek is voor protest dat grotendeels om politiek draait. Ik deel het idee dat je kritisch moet kijken naar met wie je samenwerkt, maar door iemand uit te sluiten weet je zeker dat je niks oplost. Dit gaat om academische vrijheid. Ik ga als rector niet bepalen met wie onze wetenschappers wel of niet samenwerken, dat bepalen zij zelf.’
Voor de zomervakantie liet de protestgroep al meermaals van zich horen. Ze werd de Vleugel in juni al door een bescheiden delegatie bezet, onderbrak Enschede Students for Palestine de dies natalis een maand eerder en liep een handvol actievoerder dagelijkse marsen.