Bezetting Vleugel door Palestinademonstranten beëindigd

| Redactie

Aanhangers van protestgroep Enschede Students for Palestine bezetten woensdagmiddag urenlang bestuursgebouw De Vleugel. De demonstranten vonden eerdere gesprekken met het college van bestuur ‘onproductief’ en eisten dat de UT de banden met aan Israël gelieerde partijen verbreekt. Rond 18.15 uur verlieten de demonstranten het gebouw weer.

Een handvol demonstranten drong rond 13.45 uur binnen in het bestuursgebouw, een twintigtal bleef buiten. De draaideur van de Vleugel en de tussendeur naar de Spiegel waren afgesloten, zodat niemand naar binnen of buiten kon. De sfeer buiten was rustig; er waren veel Palestina-vlaggen, er hing een spandoek in een boom en demonstranten riepen leuzen of speelden gitaarmuziek.

Eén politieauto was korte tijd ter plekke. De agenten overlegden met de UT-beveiliging wat te doen met de situatie. College van bestuur-woordvoerder Laurens van der Velde liet halverwege de middag weten dat de demonstranten die binnen zaten 'voorlopig mogen blijven zitten, maar dat er verder niemand naar binnen mag.'

De demonstranten zijn ontevreden over de twee gesprekken die vooralsnog gevoerd zijn met het college van bestuur en noemt de gesprekken ‘onproductief’. De actiegroep zegt dat deze bezetting van de Vleugel ‘noodzakelijk is, na weken aan onproductieve gesprekken met het college van bestuur, omdat het bestuur het probleem niet serieus neemt, de urgentie niet onderschrijft en vorige week de hoofdeisen volledig afgewezen heeft’.

Enschede Students for Palestine eist namelijk dat de UT een einde maakt aan de banden ‘met bedrijven en instellingen die bijdragen aan de genocide in Gaza’.

UT wil banden niet verbreken

Eerder liet het college van bestuur al weten banden niet zomaar te willen verbreken. Dat is in lijn met de andere Nederlandse universiteiten, zo bleek eerder deze week uit een brief van alle rectoren die verscheen in dagblad Trouw. In een uitgebreid interview met U-Today zei UT-rector Tom Veldkamp het volgende erover: 'Demonstranten vinden dat het dan voor de hand liggen om de banden te verbreken, maar dat willen wij juist niet. Ik deel het idee dat je kritisch moet kijken naar met wie je samenwerkt, maar door iemand uit te sluiten weet je zeker dat je niks oplost. Dit gaat om academische vrijheid. Ik ga als rector niet bepalen met wie onze wetenschappers wel of niet samenwerken, dat bepalen zij zelf.’

Woordvoerder Brian Wieggers liet halverwege de middag namens de actiegroep het volgende weten: 'De beveiliging heeft ons medegedeeld dat het gebouw om 18 uur sluit. Dat hebben we ter kennisgeving aangenomen.'

Update: Rond 18.15 uur kwam er een einde aan de bezetting van de Vleugel. Dat gebeurde nadat een afvaardiging van de demonstratiegroep kort sprak met het college van bestuur. Een demonstrant gaf buiten aan dat het einde van de bezetting niet het einde van de acties van Enschede Students for Palestine betekent. 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.