Dies natalis UT tot twee keer toe onderbroken door Palestina-demonstranten

| Stan Waning

De 62e dies natalis van de UT is vrijdagmiddag tot twee keer toe onderbroken door demonstranten van de actiegroep Enschede Students for Palestine. Ze begonnen door de zaal te schreeuwen tijdens de speech van keynotespreker Jan Hendrik Dronkers.

Photo by: Klaas-Jelmer Sixma

Dronkers, secretaris-generaal bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, was net aan zijn verhaal begonnen, toen een tweetal demonstranten voor in de zaal opstond en riep dat de UT medeschuldig is aan ‘de genocide in Gaza’. Ook droeg het duo pro-Palestijnse spandoeken.

Rector Tom Veldkamp greep in, wees het tweetal op een tweede afspraak die het college van bestuur binnenkort met hen heeft en vroeg ze te vertrekken. Zijn optreden leverde hem applaus vanuit de zaal op. Toen de demonstranten hun relaas weer hervatten, volgde boegeroep vanuit de zaal. Het tweetal werd daarop uit de zaal begeleid, waarna Dronkers zijn verhaal kon hervatten.

De rust leek daarmee wedergekeerd, maar aan het einde van Dronkers' speech kwamen aan de andere kant van de zaal weer twee demonstranten in actie. Dit duo liet zich lastiger uit de zaal verwijderen, maar na wat duw- en trekwerk verlieten ook zij de zaal. Tom Veldkamp bood na het verhaal van Dronkers zijn excuses aan voor de zaal. 'Ik voel me eerlijk gezegd beledigd en zie geen verdere aanleiding om nog verdere gesprekken te voeren met deze actiegroep.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.