EEMCS-faculteit vult twee Hypatia-leerstoelen

| Redactie

De faculteit EEMCS (Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science) heeft twee Hypatia-hoogleraren aangesteld. Het gaat om Anna Sperotto en Maria Vlasiou. De Hypatia-leerstoelen bestaan sinds 2018 met als doel het aandeel vrouwelijke hoogleraren te verhogen.

Sperotto – die studeerde in Venetië – is hoogleraar in de vakgroep Design and Analysis of Communication Systems (DACS). Ze kwam in 2006 als PhD naar de UT. Daarna was ze achtereenvolgens postdoc, universitair docent, universitair hoofddocent en sinds kort hoogleraar. In 2015 won ze de Professor De Winterprijs.

Vlasiou – hoogleraar Stochastic Processing Interacting Networks – is sinds 2020 aan de UT verbonden. Ze studeerde in Thessaloniki en Bielefeld en promoveerde in Eindhoven. Vlasiou is ook directeur van het Landelijk Netwerk Mathematische Besliskunde (LNMB).

De UT lanceerde de Hypatia-campagne in 2018. De naam komt van de Griekse geleerde Hypatia, docente op het gebied van wiskunde en filosofie en volgens de overlevering de eerste vrouwelijke wiskundige. In juni 2020 zette toenmalig rector Thom Palstra in op uitbreiding van het programma, omdat het vullen van de leerstoelen niet volledig naar wens ging. Twee jaar na de start bleken vijf stoelen gevuld, terwijl het streven tien nieuwe vrouwelijke hoogleraren per jaar was.

Sindsdien bleef het lange tijd stil, maar inmiddels geven faculteiten meer invulling aan de leerstoelen. Begin dit jaar stelde de faculteit BMS (Behavioural, Management and Social Sciences) Monika Kuffer en Tessa Eysink al aan als Hypatia-hoogleraren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.