Nieuwe hoogleraar op Prinses Margriet-leerstoel

| Redactie

Hoogleraar Marc van den Homberg is aangesteld op de Prinses Margriet-leerstoel van de faculteit ITC. Hij volgt Maarten van Aalst op, die vorig jaar hoofddirecteur bij het KNMI werd.

Photo by: AJF
Archiefbeeld U-Today: Prinses Margriet en Maarten van Aalst bij de opening van het Centre for Disaster Resilience (oktober 2021)

Ter ere van de 75e verjaardag van Prinses Margriet, introduceerden de UT en het Rode Kruis in 2018 de Prinses Margriet-leerstoel. Het doel van de leerstoel is om onderzoek te doen naar het voorkomen van rampen en mensen weerbaarder maken.

Marc van den Homberg gaat zich daar nu mee bezighouden. De hoogleraar richt zich op ‘data for disaster resilience’, om aan de hand van data beter te kunnen voorspellen wat de risico’s en impact van mogelijke rampen zijn, zodat daarop te anticiperen is.

Van den Hombergs aanstelling aan de faculteit ITC is voor twee dagen in de week. Daarnaast is hij werkzaam als ‘scientific lead’ bij 510, het data- & digitale team van het Nederlandse Rode Kruis.

Met zijn aanstelling heeft de UT opnieuw iemand die de leerstoel bekleedt, na het vertrek van Maarten van Aalst naar het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut vorig jaar. Van Aalst is overigens nog steeds als hoogleraar verbonden aan de UT en de faculteit ITC, zij het niet meer op de Prinses Margriet-leerstoel.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.