Maarten van Aalst nieuwe hoofddirecteur KNMI

| Redactie

UT-hoogleraar Maarten van Aalst wordt per 1 februari de nieuwe hoofddirecteur bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). De ministerraad stemde in met de voordracht van minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken).

Van Aalst bekleedt bij de UT de Prinses Margrietleerstoel voor het vergroten van de weerbaarheid tegen natuurrampen en klimaatverandering bij de faculteit Geo-informatiewetenschappen en aardobservatie (ITC-faculteit). De leerstoel werd in 2018 door de UT en het Rode Kruis ingesteld ter ere van de 75e verjaardag van de prinses.

De nieuwe baan voor Van Aalst betekent tegelijkertijd een vertrek bij de UT, al geeft Freek van der Meer, decaan van de ITC-faculteit aan dat het geen scheiding van wegen is. ‘We hebben als universiteit nauwe banden met het KNMI en komen elkaar in die context zeker weer tegen. Ook kijken we graag met Maarten hoe we onze samenwerking passend kunnen voortzetten.’

Van Aalst is behalve hoogleraar aan de UT ook directeur van het International Red Cross Red Crescent Climate Centre. Hij is Coordinating Lead Author bij het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), lid van de European Scientific Advisory Board on Climate Change en hoofredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Climate Risk Management.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.