De U-Today survivalgids voor eerstejaars, deel 1

| Rense Kuipers , Jelle Posthuma

Welkom, eerstejaars! Voor een vliegende start op deze universiteit helpen we je op weg met deze handige handleiding. Want voor een goed geïnformeerde sjaars, is geen enkele uitdaging te barbaars. Lees hier deel 1.

Photo by: RIKKERT HARINK

Essentiële gids

We gaan je in dit artikel niet vermoeien met een longread van De Correspondent-achtige proporties (leestijd 18-20 minuten) aan tips & tricks voor eerstejaars. Voor wie zich nog wat grondiger wil voorbereiden op al het leren, epibreren en escaleren, doet er goed aan om een blik te werpen op onze ‘Essential guide to studying in Enschede’ (2019 en 2020, een speciale corona-editie). Hierin lees je onder andere over de UnionCard, fietsen, onnodig hoge huurkosten voorkomen en waar je de beste koffie drinkt.

Ontdek dit grote dorp

Menigeen vergelijkt de campus met een groot dorp, waar best wat voor valt te zeggen. Ook hier zit een eigen supermarktje, een fietsenmaker, een kapper, een kroeg en – vooruit – een Starbucks- en Subway-filiaal. En als ieder dorp heeft ook dorp Drienerlo zijn eigen begrippen, mores, fenomenen, tradities en tamtam. Onze tip: ga eropuit en verken dit dorp. Verdwaal in de Cubicus, loop door de bossen (of Teletubbieland), zie brandende banken bij de campuswoningen, stuit op de fietspomp van het NanoLab (een reddingsboei voor velen), een borrel- of Drakenkelder, een Esports Lounge, wasmachines (onder de Bastille) of gebedsruimtes (in de Vrijhof).

Wees een keukenprins(es)

Aanschuiven voor die Oudhollandse stamppot of Beşbarmaq van moeders, dat zit er voorlopig niet in. Studeren betekent voor velen op eigen benen staan – ja, ook in de keuken. Je hoeft niet 24Kitchen uit te spelen om jezelf tot keukenprins(es) te kronen. Onze schaamteloze kijktip: de vlogs van Rianne, onze kookvlogger van weleer, om je te bekwamen in het bereiden van onder andere pasta pesto (een studentenklassieker), colakip, wrapgerechten en gemakkelijke rijstsmurrie (een toekomstige studentenklassieker).

P.S. op de openingsmarkt delen wij Rianne’s Recepten-kookboeken uit!

Geen tijd/mentaliteit om zelf te koken? Dan hoef je niet eens de campus af te gaan. Gooi wat frikandelbroodjes en energiedrank naar binnen bij de Coop. Of kies voor een minder giftig alternatief: bij Frosty’s in de Bastille kun je pokébowls halen. Iets verderop, tegenover de bibliotheekingang van de Vrijhof, staat sinds deze zomer een pizza-automaat. En natuurlijk is daar altijd nog de good old mensakeuken in de Waaier, waar je een maaltijd kunt halen voor 5,50 euro.

Tips ouderejaars: sta open, pas op jezelf en Strepsils

Alles uitproberen, een doosje Strepsils en goed opletten bij het eerste wiskundevak: zomaar wat tips van ouderejaars aan jou, de Kick-In-kiddo. Vorig jaar vroeg U-Today vijf UT-mastodonten naar hun eigen ervaringen tijdens de introductieweek. Want wie weten het beter dan deze ervaren studenten? Om met Huisbaas Bob te spreken: ‘Je moet gewoon kijken, hoe de baas het doet hè!’

De inkt van je middelbareschooldiploma is pas net droog, als je de groene weiden van Drienerlo betreedt voor de openingsmarkt van de Kick-In. Dat kan best een beetje overweldigend zijn. Volgens de vijf ouderejaars is er maar één manier om hiermee om te gaan: laat het over je heenkomen, sta open voor zoveel mogelijk dingen, dompel je onder in al het moois wat het Twentse studentenleven heeft te bieden. Wordt het ‘blikken’ bij Euros, beleggen bij Duitenberg of ballen bij Drienerlo? Het kan allemaal op de UT.

Maar pas ook een beetje op jezelf, waarschuwen de mastodonten. ‘Nee’ is ook een optie. Kijk uit met verdovende middelen en trek op het moment suprême een jasje aan. Het huidige leven kent genoeg prikkels. Studenten staan altijd ‘aan’, FOMO ligt op de loer. Bouw daarom voldoende rustmomenten in. Niet voor niets last de Kick-In commissie dit jaar een rustdag in op zondag voor meer ‘ademruimte’. Prima idee, toch? Doe een U-Today zonnebril op (gratis af te halen op de Openingsmarkt) en laat de boel op zondag even de boel. Wees een sneeuwvlokje (dixit Caroline van der Plas). Daarna mag je weer knallen. 

Verenigingen: keuze is reuze

Hanteer je de werkwoordvorm van vereniging en je komt op termen als ‘tot één maken’, ‘samenbinden’ en ‘bij elkaar brengen’. Dat is precies wat de veelheid aan verenigingen op deze universiteit probeert te doen, elk op hun eigen manier en met hun eigen accent. De UT telt meer dan honderd verschillende verenigingen op het gebied van studie, sport, cultuur, ondernemerschap, gezelligheid… Je moet hard je best doen, wil je geen vereniging vinden die bij je past.

Als we alleen al naar de letter A kijken, kun je bijvoorbeeld kiezen uit Pakkerijverenigingen Audentis, Alpha, AEGEE-Enschede en A.S.V. Taste. Op sportgebied heb je kartvereniging A La Kart, triatlonvereniging Aloha, martial arts-vereniging Arashi en basketbalvereniging Arriba. Op cultuurvlak heb je dansvereniging Arabesque en cultuurkoepel Apollo. Voor de katholieke student is er Ariëns Katholieke Studenten Enschede, ambitieuze vrouwelijke studenten kunnen aankloppen bij Ambitious Women UT en internationale studentenverenigingen zijn er in de vorm van AFRISA (Afrika) en ACSSE (China). En dan zijn we bijna nog studieverenigingen Arago, Abacus, Alembic, Astatine en Atlantis vergeten…

Kortom, van dansvereniging tot damesdispuut, van ‘klonkiebal’-vereniging De Klocus tot Klein Verzet (wielrennen): de keuze is reuze. Je leert er een aantal wat beter kennen in onze vaste rubriek ‘Clubgevoel’.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.