Instellingen blijven dicht tot na de meivakantie

| HOP, Bas Belleman

Het kabinet heeft de maatregelen tegen het coronavirus verlengd tot en met 28 april. Het onderwijs blijft nog iets langer dicht, tot na de meivakantie. Maar daarna is de crisis nog niet voorbij, waarschuwt premier Rutte zojuist.

Photo by: RIKKERT HARINK

‘We gaan door een van de zwaarste periodes in onze geschiedenis buiten oorlogstijd’, zei Rutte in een persconferentie over het voorzetten van de maatregelen. Het aantal patiënten groeit nog steeds en honderden mensen overlijden aan het virus.

Rutte hoopt dat het inmiddels tot iedereen doordringt dat het virus gevaarlijk is, ook tot de laatste jongeren die zich nog onkwetsbaar wanen.

Geen camping

De meivakantie begint voor de meeste onderwijsinstellingen op 25 april en loopt tot en met 3 mei. Rutte wil niet te ver vooruitkijken, maar adviseert om nog even geen camping of hotel te boeken: hoe dan ook zal het gewone leven niet meteen weer beginnen na 28 april.

De week ervoor, op 21 april, zal het kabinet bekendmaken of de maatregelen nog langer gaan duren. Alle evenementen en bijeenkomsten, van voetbalwedstrijden in de eredivisie tot lezingen in een boekhandel, zijn sowieso nog tot 1 juni verboden.

Universiteiten en hogescholen hadden al zo’n vermoeden dat de deuren op 6 april nog niet open zouden kunnen. Ze houden er inmiddels allemaal rekening mee dat ze ook na de meivakantie de deuren gesloten moet houden. Alle universiteiten en de meeste hogescholen hadden al besloten om tot 1 juni dicht blijven, sommige zelfs tot het eind van het studiejaar.

Compliment

Rutte complimenteerde zo ongeveer alle Nederlanders omdat ze zich goed aan de adviezen houden. Hij noemde daarbij ook de ‘scholen en universiteiten’ die hun onderwijs hebben omgegooid.