Mondkapjesplicht UT, onderwijs gaat door

| Jelle Posthuma

Op de campus geldt per direct een mondkapjesplicht in de gebouwen. Dat maakte de UT vandaag bekend naar aanleiding van de persconferentie dinsdagavond. Het onderwijs gaat op gelijke voet verder. ‘Maar dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee.’

Update sport 15/10

Het Sportcentrum heeft vandaag de knoop doorgehakt naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. Alle trainingen voor sportverenigingen zijn tot maandag 19 oktober gecanceld, zowel binnen als buiten.

Daarna geldt dat alle trainingen voor de indoorverenigingen de komende vier weken niet doorgaan. Clubs die buiten sporten kunnen – in overleg met het Sportcentrum – kijken wat er vanaf 19 oktober mogelijk is. De regel blijft: alleen op anderhalve meter en een maximum van vier personen. Wedstrijden in competitieverband zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan.  

Groepslessen en fitness gaan wel door. Deze activiteiten vallen niet onder de teamsporten. Voor groepslessen geldt een maximum van vijftien deelnemers per les. Ook in de fitnessruimte worden maximaal vijftien sporters tegelijk toegelaten.

Tennis is toegestaan, maar niet in competitieverband en altijd op anderhalve meter afstand. Verder gaat het zwembad in het Sportcentrum voor volwassen sporters tenminste vier weken dicht.

In de gebouwen van de UT geldt alleen een mondkapjesplicht wanneer iemand zich verplaatst. Als je zit, mag het kapje af. Eerder hield de universiteit het op een dringend advies. De plicht geldt per direct, omdat de UT-gebouwen geen publieke binnenruimtes zijn en de universiteit dus niet hoeft te wachten op een wettelijke basis.

Onderwijs

In het onderwijs verandert er niets, zei premier Mark Rutte in de persconferentie dinsdagavond: ‘Het onderwijs is te belangrijk’. Op de UT kunnen activiteiten zoals tentamens, practica en werkcolleges daarom gewoon doorgaan. Dat geldt eveneens voor afstudeercolloquia en diploma-uitreikingen, maar hier geldt een maximum van dertig aanwezigen. Bovendien zijn alleen medewerkers en studenten welkom, geen andere bezoekers. Thuiswerken is en blijft op de UT de norm. Werken en studeren gebeurt vanuit huis, tenzij het echt niet anders kan.

Eten, sport en cultuur

De kantines op de UT blijven eten en drinken uitgeven. In het Sportcentrum vinden vanwege de aangescherpte maatregelen de komende tijd minder activiteiten plaats. De sportkantines, douches en kleedkamers waren al gesloten. Nu geldt een verbod op sportactiviteiten die niet op anderhalve meter kunnen plaatsvinden. Ook vrij-zwemmen is sinds vandaag niet meer mogelijk. Hoe het Sportcentrum precies invulling gaat geven aan de verdere maatregelen, is nog niet duidelijk. Vrijhof Cultuur cancelt alle voorstellingen de komende vier weken en Studium Generale houdt alle lezingen online.

Het college van bestuur laat in de mail aan medewerkers en studenten weten blij te zijn met de erkenning van het belang van onderwijs door het kabinet. ‘Maar dit brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. We vragen je met ons samen die verantwoordelijkheid te nemen. Kom niet naar de campus als dat niet per se noodzakelijk is.’

Ook wordt het belang van de basisregels nogmaals onderstreept: handen wassen, anderhalve meter afstand houden, in je elleboog hoesten en thuis blijven bij klachten. Tot slot steekt het college de gemeenschap een hart onder de riem. ‘Houd contact en steun elkaar, zodat we samen deze moeilijke periode goed doorkomen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.