Verbouwing Carré voor thuisbasis TNW-studenten

| Rense Kuipers

Gewapend met sloophamers deelden TNW-decaan Jennifer Herek en hoogleraar Nieck Benes zojuist de eerste klappen uit aan een muur. Hiermee gaven ze het startsein voor de verbouwing van de derde verdieping van Carré. Over een half jaar is deze etage de nieuwe thuisbasis voor TNW-studenten.

Het doelwit was niet veel groter dan 40 bij 40 centimeter. Het symbolische startschot mocht immers geen nevenschade aanrichten aan het sanitair aan de andere kant van de muur. ‘Blijf binnen de lijntjes’, waarschuwde Herek daarom de zo’n vijftig aanwezige studenten. Boven het doelwit plakte een post-it met daarop de tekst: ‘have fun!’.

Strooigoed en sloophamers

Een leuke aangelegenheid werd het. Herek liep rond met overgebleven Sinterklaas-strooigoed, de studenten hapten gretig toe. Om vervolgens te luisteren naar hun decaan, die haar dankbaarheid uitsprak richting de studenten, die aan de basis stonden van het idee voor het thuishonk. ‘Wat hier gaat gebeuren, moet bijdragen aan de kwaliteit van jullie studie. Dat moeten jullie absoluut gaan merken.’

Nadat Herek en Benes met de sloophamers de eerste deuken sloegen in de muur, volgden omstebeurt de studenten, net zo lang totdat er een gat ontstond. Wijs genoeg liet iedereen het er vervolgens bij. De rest van het werk is de komende maanden voor de professionals.

Buren

De zogeheten ‘homebase’ moet het kloppend hart worden van de faculteit TNW. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de ruimtes van studieverenigingen Alembic, Astatine en Arago. Die verhuizen nu naar dit stukje in Carré.

Momenteel huizen Alembic (scheikundige technologie) en Astatine (Advanced Technology) nog op verschillende verdiepingen van de Horsttoren. Zij worden de buren van de natuurkundestudievereniging Arago, in Carré. Rondom de kamers van de studievereniging komen ruimtes waar studenten kunnen socializen of studeren. Daarnaast ligt de homebase dichtbij de kantoren van de opleidingsstaf, faculteitsbestuur, collegezalen en nieuwe studie- en projectruimtes.

‘Van, voor en door studenten’

Financiering voor het nieuwe TNW-thuishonk komt deels uit de WSV-gelden, die zijn vrijgekomen door de afschaffing van de basisbeurs. Op basis daarvan stelden de UT en haar faculteiten zogeheten kwaliteitsafspraken op. Hoog op het verlanglijstje van de TNW-studenten stond het versterken van de community en de uitbreiding van studieruimtes. ‘Dit is een initiatief van, voor en door studenten’, benadrukt Benes. ‘Het is belangrijk dat we allemaal dichter bij elkaar zitten en op die manier meer met elkaar in aanraking komen, ongeacht studie, studiejaar of afkomst.’

De sloop van het voormalige Experimental Centre of Technical Medicine, dat is verhuisd naar het TechMed Centre, start nu. Vanaf januari begint de bouw van de nieuwe thuisbasis voor TNW. In juni volgend jaar moet de verbouwing af zijn.

Schets van de homebase.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.