Plein Hogekamp: groen, terrassen en water

| Rense Kuipers

Het definitieve ontwerp voor het plein rondom de Hogekamp is bijna rond. Aan de achterkant komen zo’n 240 parkeerplaatsen, aan de voorkant komt een groot en open plein met daaromheen perkjes, water, tribunes, trappen en terrassen.

Een paar weken geleden werden om de Hogekamp heen zo’n honderd bomen gekapt, dan wel verplant. Dat vooral ter voorbereiding op de aanleg van het plein dat tussen de Hogekamp, High Tech Factory en Vrijhof in komt.

Parkeerplaatsen

Aan de achterkant van het gebouw (bij de Langenkampweg) kan de schop al in de grond. Daar wordt plek gemaakt voor ongeveer 240 parkeerplaatsen. Dat betekent dat de parkeerplaatsen die nu aan de voorkant van het gebouw zijn verdwijnen.

Foto: de achterkant van de Hogekamp. Aan deze kant komen zo'n 240 parkeerplaatsen.

Daarvoor in de plaats komt een groot verblijfsplein, licht André de Brouwer van de dienst Campus & Facility Management toe. ‘Met aan weerszijden tribunes waarop mensen kunnen zitten om te ontspannen of te studeren.’ Om dat plein heen komen perkjes, bankjes en andere zitplekken zoals de eerder door de landschapsarchitect genoemde verplaatsbare elementen, weet De Brouwer. Daarnaast krijgen zowel het gedeelte van studentenhuisvester Camelot als het U-Parkhotel een eigen terras.

Hoogteverschil

Het plein en bijbehorende elementen lopen door tot aan de vijver bij de Vrijhof. Omdat er sprake is van ongeveer twee meter hoogteverschil tussen het gebouw en de vijver, wordt met terrassering gewerkt om dat verschil te overbruggen. Het hoogteverschil biedt volgens De Brouwer ook kans om het water van de vijver te zuiveren. ‘Door dat water te verbinden met vijvers op het plein, en het omhoog en omlaag te pompen, krijgen we meer beweging in de bestaande vijver. Dat zorgt ervoor dat het water schoner wordt. Daarbij komen er helofytenfilters in het water, met planten die het water zuiveren.’

Dit is volgens De Brouwer een van de duurzame maatregelen die de UT wil treffen voor het plein. ‘Daarnaast kijken we bijvoorbeeld naar ledverlichting en duurzame materialen en bestrating. Maar dat is ook afhankelijk van de kosten. Aan duurzaamheid hangt een fiks prijskaartje.’ Wat sowieso ook op het plein komt is een kunstwerk. ‘Idealiter iets dat het onderzoek van de UT uitlicht’, aldus De Brouwer. ‘Maar daar zijn we nog op aan het oriënteren.’

Toren

Want hoewel er voor de verbouwing aan de achterkant van het gebouw al groen licht is, levert de inrichting van de voorkant nog wat hoofdbrekens op. Zo moet er nog uitgedokterd worden hoe onder meer de horeca- en theatervoorzieningen van de Vrijhof goed bereikt kunnen worden met transport. En het is nog wachten op de plannen van Camelot voor de toren. Terwijl de rest van de verbouwing van de Hogekamp op schema ligt, is de kogel nog niet door de kerk voor de inrichting van de toren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.