Kaalslag bomen op campus

| Rik Visschedijk

Het geluid van ronkende motorzagen. Hijskranen zorgen dat omvallende bomen niet op geparkeerde auto’s vallen. Op het terrein bij gebouw Hogekamp gaan bomen neer om plaats te maken voor het plein en de parkeerplaats rondom de toekomstige studentenhuisvesting en het U-Parkhotel.

Terreinmanager André de Brouwer laat weten dat er zo’n 100 tot 125 bomen gekapt worden om straks de realisatie van het plein en de parkeerplaats rondom de Hogekamp mogelijk te maken. ‘Ongeveer hetzelfde aantal planten we weer teug’, zegt hij. ‘Dat doen we aan de randen van het bos,  maar ook op het toekomstige plein en de parkeerhavens. We willen het groene karakter van de campus zeker behouden.’ Een deel van de bomen stond al op de nominatie om gekapt te worden. ‘Door de januaristorm is een aantal beschadigd’, aldus De Brouwer.

De gekapte bomen worden opgestapeld en vrijdag verwerkt. ‘De takken maken we dan klein met een chipper. Die gaan naar de verbrandingsoven of worden klaargemaakt als palletkorrels. Daar krijgen we een CO2-certificaat voor terug. De bomen met waarde, zoals een aantal eiken, zagen we op maat. Die gaan naar bijvoorbeeld de meubelindustrie waar ze een tweede leven krijgen.’  


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.