Hogekamp krijgt ‘open, modulair en verstelbaar’ plein

| Rense Kuipers

Het plein voor gebouw Hogekamp krijgt een open, modulaire en verstelbare inrichting. Dat blijkt uit de eerste schetsen van opdrachtnemers LOLA Landscape Architects en Waalpartners. De uitvoering staat gepland voor 2018.

Op het plein komen bomen, gazons en vijvers én modulaire trappen, bakken en blokken. Die modules, van verschillende afmetingen en eigenschappen, zijn verplaatsbaar en stapelbaar, met zitplekken om te studeren of te werken. Dat moet leiden tot hoogteverschillen. Volgens landschapsarchitect LOLA bieden die hoogteverschillen veel voordelen. Ze vergroten onder meer de gebruiksmogelijkheden, verkleinen de schaal van het plein en maken het mogelijk om auto’s uit het zicht te onttrekken.

Begin schetsfase

Het plein dat grenst aan de Hogekamp, High Tech Factory, Vrijhof en het huidige conferentiehotel is 250 meter lang en 75 meter breed en behelst momenteel vooral parkeerplaatsen. Hoeveel van die parkeerplaatsen in de nieuwe situatie overblijven, is volgens Lars van Os van LOLA Landscape Architects nu nog onduidelijk. ‘We bevinden ons aan het begin van de schetsfase. We kunnen de ontwerpen aanpassen naar de wensen van de universiteit.’

De landschapsarchitect onderstreept de visie achter dit pleinontwerp. Zo spreekt het architectenbureau van een open eind-benadering dat inspeelt op het voortdurend veranderende gebruik van het plein en veranderende gebruikersgroepen’. Met andere woorden, het plein is in een handomdraai aan te passen.

Huisvesting en hotel

Aanleiding om dit gebied aan te pakken is de verbouwing van het al jaren leegstaande gebouw de Hogekamp tot studentenhuisvesting en het U-Parkhotel (nu nog Conferentiehotel Drienerburght).

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.