| Rense Kuipers | Photo by: Arjan Reef

Een kijkje in gebouw de Hogekamp

In razend tempo wordt de Hogekamp getransformeerd van bouwval tot studentenflat en hotel. Marien Florijn, projectleider herontwikkeling bij de Hogekamp BV, leidde U-Today rond door het gebouw. De stand van zaken van dak tot kelder.

Te beginnen met wat al af is. Dat is voor één studentenkamer het geval. Deze zogeheten mock-up kamer dient als voorbeeld voor de rest van de in totaal 445 studentenkamers die in het gebouw komen. Zo komt praktisch iedere kamer eruit te zien.

De eerste mock-up voor het U-Parkhotel is bijna af. De hotelgasten krijgen ietwat luxere voorzieningen dan de studenten. In totaal 72 kamers. De donkerblauwe muurbekleding? Dat zijn jeans on the wall, oftewel vezels van geryclede spijkerbroeken die op de muur zijn aangebracht.

Op de gang is het beeld heel anders. Het is duidelijk: nog genoeg werk aan de winkel. Maar volgens Florijn liggen de werkzaamheden nog op schema.

Nu de kerstdagen naderen is het binnen absoluut beter vertoeven dan buiten. Zeker tientallen meters hoger op het dak, waar de gure wind vrij spel heeft.

Die grote zwarte pakketten? Dat zijn de badkamers. Vooraf gefabriceerd en de afgelopen weken het gebouw in gehesen. Dat was nodig, want daarna kon de gevel dichtgemaakt worden. En dat is nu bijna het geval.

Veel van het voormalige EL/TN-gebouw gaat verloren. Ook qua structuur. Zo worden oude betonnen steunpilaren vervangen door stalen pilaren. De trappenhuizen zullen voor oudgedienden nog wel wat herkenbaarder ogen. Wie helemaal naar boven moet, hoeft zich niet overmatig in te spannen. Zowel het hotel- als studentengedeelte krijgt twee personenliften.

Aan de toren is nog niet veel gedaan, behalve dat dit gedeelte volledig gestript is. Zo ook voormalig collegezaal T4. Voor Camelot, de exploitant van de studentenwoningen, wordt dit gedeelte nog een uitdaging. De toren telt immers geen negen verdiepingen, maar zes. Ruimtes zijn dus anderhalf keer zo hoog als in de rest van het gebouw. En kamers verhuur je immers per vierkante meter, niet per kubieke…

Nog saillant te noemen: Het gebouw verrees in de jaren ’60 zonder programma van eisen. ‘Tegenwoordig ondenkbaar’, stelt Florijn. ‘Maar dat gaf het gebouw ook zijn eigenheid. De enige opdracht was: maak een algemeen laboratoriumgebouw.’

Het U-Parkhotel krijgt veel ruimte op de begane grond. Onder meer een lobby en restaurantgedeelte. Aan de kant van de Horstlindelaan/Langekampweg komen conferentieruimtes, variërend van groot tot klein. ‘Het draait in eerste instantie om conferentieruimtes, in tweede instantie om hotelfaciliteiten’, aldus Florijn.

Waar het in de kelder decennialang bruiste van het studentenleven (door verenigingen Scintilla en Arago), is het nu een duistere bedoening. In de kelder komt onder meer een grote fietsenstalling voor studenten en service- en opslagruimtes voor het hotel.

Misschien nu nog moeilijk voor te stellen, maar de oplevering van het project door ontwikkelaar Van Wijnen (zowel studentenhuisvesting als conferentie- en hotelfacilteiten) staat voor de zomer van 2018 gepland.