UT bouwt aan Science Based Engineering Program

| Paul de Kuyper

De UT lanceert binnenkort het Science Based Engineering Program (SBEP). Dat programma wordt een clustering van leerstoelen uit de faculteiten TNW en CTW op het gebied van energie, design, materiaalonderzoek en procestechnologie.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

In het maartnummer van UT Nieuws Magazine (dat vandaag verschijnt) constateert rector Ed Brinksma dat het engineeringonderzoek op de UT ondergesneeuwd is geraakt. ‘Terwijl engineering voor een technische universiteit een prominent onderdeel zou moeten zijn.’

Het Science Based Engineering Program moet engineering op de UT weer een duidelijk gezicht geven. Dat het engineeringonderzoek slecht herkenbaar is komt onder andere doordat de leerstoelen nu niet gebundeld zijn en de meeste geen onderdeel zijn van een van de vier grote onderzoeksinstituten (MIRA, IGS, CTIT en MESA+).

‘Structurele borging’

Het SBEP wordt geen nieuw onderzoeksinstituut maar een clustering van leerstoelen uit de faculteiten TNW en CTW op het gebied van procestechnologie, energie, design en materiaalonderzoek. Brinksma: ‘Dit programma is een structurele borging van het engineering-onderzoek.’ Op termijn kunnen delen ervan onderdak vinden bij instituten, maar daar wil het college nog niet op vooruitlopen.

De UT is in gesprek met een boegbeeld voor het SBEP, een kartrekker die de clustering van de leerstoelen gaat leiden. Het college hoopt komende maand een naam bekend te maken.

Einde voor Green Energy Initiative

De komst van het SBEP betekent het einde voor het Green Energy Initiative (GEI), dat drie jaar geleden werd opgericht om het energieonderzoek op de UT te bundelen. Energie gaat op in het SBEP en GEI wordt daarom komend jaar ontmanteld.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.