De U-Today eindejaarsquiz 2023 (update: inclusief antwoorden!)

Hoe pittig, prettig of prikkelend afgelopen jaar ook was, prepareer jezelf voor opnieuw een traditiegetrouwe U-Today eindejaarsquiz. Wat jou is bijgebleven van alles op en rond de UT in 2023, test je hier in 23 vragen!


Update 04/01: de antwoorden

 1. Dankzij Erwin Hofman (26) kunnen gameliefhebbers sinds kort de campus als circuit gebruiken. De student Industrial Design Engineering bouwde in het populaire racespel Assetto Corsa de universiteitsgrond grotendeels tot in detail na. ‘Je krijgt echt het gevoel dat je over de campus rijdt.’ 
 2. Stijn Lagrand behaalde op het EK Obstacle Course Racing in Hongarije afgelopen weekend maar liefst twee gouden medailles. De student International Business Administration hield geen moment rekening met die prestatie en kijkt stiekem al vooruit naar het WK.
 3. Stichting Het Pleintje, bestaande uit de huizen Campuslaan 39, 41 en 43, houdt vrijdagavond het jaarlijkse flatfeest. De organisatie verwacht ruim 800 bezoekers, inclusief de veertig bewoners zelf. Het thema deze editie: Gangsta’s Paradise.
 4. In 1965 begon Koos Fockens aan zijn UT-studie elektrotechniek. Na een lange carrière vond hij zes jaar geleden als gepensioneerde nog een uitdaging in een PhD, als 77-jarige.
 5. Het college van bestuur zit in z’n maag met de huisartsenpraktijk op de campus en klachten daarover van studenten en medewerkers. Rector Tom Veldkamp distantieerde zich vorige week donderdag tijdens een bijeenkomst fel en publiekelijk van de praktijk, maar de UT is volgens hem niet bij machte de situatie te veranderen.
 6. Solar Team Twente is in de World Solar Challenge als tweede team de finishlijn in Adelaide gepasseerd. De Twentse studenten kwamen twintig minuten tekort om het Belgische Innoptus te verslaan. Solar Team Twente mag zich wel het beste Nederlandse team noemen. ‘Zuur, maar we zijn ook trots.’
 7. Outgoing minister Liesje Schreinemacher officially opened the new home of the ITC faculty on Wednesday afternoon. The ambassadors of Pakistan, Indonesia, Ghana and Tanzania were also present at Langezijds, which unofficially opened before the summer.
 8. Universitair docent Heidi Toivonen is vanmiddag in de Waaier uitgeroepen tot winnaar van de Centrale Onderwijsprijs en mag zich UT-docent van het jaar 2023 noemen. De jury en het aanwezige publiek verkozen haar boven de andere drie finalisten, Erik Faber, Ruud Jacobs en Ipek Seyran Topan.
 9. Mandela, Scherder en Musk. De nieuwe namen van afvalcontainers op de campus schoten bij enkele studenten in het verkeerde keelgat. Ze maakten een melding bij het Diversity, Equity and Inclusion-team van de UT, waarop woningcorporatie De Veste de namen besloot te veranderen in cijfers ‘om vervelende gevoelens te voorkomen’.
 10. Het O&O-plein is sinds het begin van het collegejaar fietsvrij. De maatregel leidt tot frustratie en onbegrip van studenten en medewerkers, maar volgens portfoliohouder vastgoed Nico-Tom Pen is de ingreep noodzakelijk vanwege veiligheid en toegankelijkheid.
 11. Een recordaantal bezoekers vond vorig jaar zijn weg naar de universiteitsbibliotheek in de Vrijhof. Het gaat om maar liefst 468.685 mensen, zo blijkt uit het jaarverslag 2022 van de UT. Olga Steen, hoofd Operations & Learning Services, spreekt van een trend. ‘De pieken waren er altijd, maar daaromheen is het drukker geworden.’
 12. CvB roept op tot saamhorigheid bij nieuwjaarsontbijt
 13. De Klocus: ‘Een echte gladiator drinkt ‘m van de radiator’
 14. De aanvraag van de UT voor een nieuwe masteropleiding Humanitarian Engineering is geslaagd voor de toets van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs. Afgelopen voorjaar werd de aanvraag van de UT in eerste instantie nog afgekeurd.
 15. PVV-senator Gom van Strien heeft zijn taak als verkenner voor een nieuw kabinet neergelegd. Er is aangifte tegen hem gedaan van oplichting bij zijn voormalige werkgever, een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht.
 16. RoboTeam Twente is uitgeschakeld in Bordeaux. De wedstrijd tegen het Japanse KIKS ging met 4-0 verloren, al lieten de Twentse voetbalrobots een ware wederopstanding zien. ‘We gaan met opgeheven hoofd naar huis.’
 17. Slechts negen studenten stroomden afgelopen september in bij University College Twente (ATLAS), een historisch laag aantal. Decaan Heleen Miedema noemt de ‘noodgedwongen aandacht voor interne zaken’ als oorzaak.
 18. Quizvraag: welke drie UT-alumni veroverden bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen een zetel? Antwoord: Pepijn van Houwelingen (FVD, technische bedrijfskunde), Eline Vedder (CDA, werktuigbouwkunde) en Chris Stoffer (SGP, civiele techniek). Niet Pieter Omtzigt dus.
 19. Zes UT’ers, onder wie collegevoorzitter Vinod Subramaniam, zijn door de nieuwe Netherlands Academy of Engineering (NAE) benoemd tot fellow. Ook een aantal UT-alumni behoort tot de lijst met 62 mensen die zijn aangewezen.
 20. Het onderzoekteam van de vakgroep bestuurskunde leverde vandaag het onderzoek ‘Leren van twee vuurwerkrampen’ in bij de Tweede Kamer. Onder leiding van projectleider en hoogleraar René Torenvlied nam het team 250.000 pagina’s door, wat leidde tot stevige conclusies over de opslag van vuurwerk. Ten tijde van de vuurwerkramp in Enschede, maar ook vandaag de dag.
 21. Studenten die vapen, voor geluidsoverlast zorgen of vreemde teksten op de muur kalken in projectruimtes. De universiteitsbibliotheek ervaart dit collegejaar meer klachten dan ooit. ‘Die één procent verpest het voor de 99 procent goedwillende studenten.’
 22. ‘De eerste keer ervoer ik pure angst én een enorme adrenalinekick'. UT-student Gidon Bante (25) zit in de afronding van zijn master Biomedical Engineering. Daarnaast probeert hij dit winterseizoen indruk te maken op de skeletonbaan. De Hengeloër droomt zelfs van de Olympische Spelen.
 23. Masterstudent Mechanical Engineering Dominiek Spin maakte een eigen ‘slimme studieschuldcalculator’. Dat uit frustratie over de rekenhulp die DUO aanbiedt. Spin hoopt dat zijn website medestudenten kan helpen. ‘Je kan zo duizenden euro’s besparen.’
 
 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.