Het leek er vorig jaar lange tijd op dat de UT opnieuw vrij diep in de rode cijfers zou duiken. Incidentele financiële meevallers verbloemden gaandeweg het jaar die rode cijfers. Volgens de laatste managementrapportage – met cijfers tot en met december – zou het uiteindelijke tekort van de UT uitkomen op 7,8 miljoen euro; een miniem verschil met het tekort van 7,5 miljoen euro dat begroot was. Dat mede dankzij de financiële maatregelen die in de zomer genomen waren.
De cijfers in het vorige week verschenen jaarverslag zijn nog iets rooskleuriger voor de universiteit. Onderaan de streep noteerde de UT vorig jaar een tekort van 3,8 miljoen euro.
Minder inkomsten, meer personeelskosten
Hoewel de UT daarmee financieel redelijk goed binnen de lijntjes wist te kleuren, waren de meeste inkomsten minder hoog dan verwacht, terwijl de personeelskosten hoger uitvielen dan begroot. Zo kreeg de UT iets minder geld vanuit het ministerie en uit collegegelden. Ook de inkomsten uit tweede en derde geldstromen waren lager dan begroot: waar 133 miljoen euro aan inkomsten werden verwacht, bleef de teller steken op 119,6 miljoen euro.
Ook was de UT bijna 12 miljoen euro meer kwijt aan personeelskosten dan begroot. Daar staat vooral tegenover dat de ‘overige kosten’ veel lager uitvielen. De UT begrootte 100 miljoen euro aan die overige lasten, maar besteedde ‘slechts’ 76,4 miljoen euro. Die overige lasten zitten bijvoorbeeld in uitbesteed werk, vliegreizen en vergaderlunches. En precies in dat soort kosten trok de UT dus aan de handrem.
Tel de incidentele resultaten, zoals hogere rentebaten en een voorziening voor de TNW-reorganisatie, bij dat rekensommetje op en je komt uiteindelijk op een totaalresultaat van -3,8 miljoen euro uit.
Tekort van 3 miljoen begroot
Voor 2025 heeft de UT een tekort van 3 miljoen euro begroot. Voorlopig ziet het financiële plaatje er een stuk rooskleuriger uit; uit de laatste managementrapportage kwam naar voren dat de UT afkoerst op 6,4 miljoen euro in de plus. Voorlopig houdt de universiteit nog vast aan haar acute maatregelen, zoals de vacaturestop en het verminderd inzetten van studentassistenten.