Verkiezingsuitslag: UReka en DAS opnieuw in evenwicht, hoge opkomst medewerkers

| Rense Kuipers

Net als in voorgaande jaren gaan zes zetels naar UReka en drie naar DAS. Campus Coalitie levert alle negen kandidaten voor de medewerkerszetels. Dat is de uitslag van de universiteitsraadsverkiezingen, die vrijdagmiddag bekend werd gemaakt in de Waaier.

Secretaris Susanne Wichman maakte de verkiezingsuitslag bekend.

Bij de studentenpartijen was het opnieuw de klassieke tweestrijd tussen UReka en DAS. De afgelopen jaren leidden de verkiezingen steevast tot dezelfde zetelverdeling: zes voor UReka, drie voor DAS. Dit jaar was geen uitzondering op die regel.

Restzetel

Het was echter een dubbeltje op z’n kant. De net als voorgaande jaren felbegeerde restzetel viel in het voordeel uit van UReka. DAS kreeg namelijk opgeteld 3,4 zetels, UReka 5,6. Afgerond dus een zesde zetel voor de langstzittende en opnieuw grootste studentenpartij. De opkomst onder studenten was lichtelijk hoger dan vorig jaar; 25,82 procent om 25,35 procent.

‘Ik kan wel janken’, reageert DAS-lijsttrekker Robin Kamphuis. ‘We hebben ons het snot voor de ogen gewerkt, hebben de binnenkant van elke kroeg in de binnenstad gezien, spraken studenten aan in de bibliotheek… Ik weet niet wat we nog meer moeten doen. We hadden er veel vertrouwen in dat de restzetel nu onze kant op zou vallen, ook omdat het zo close was afgelopen jaar. Of we moeten volgend jaar een agressievere campagne voeren, of wellicht maar minder ons best doen.’

Oliver Davies van UReka is tevreden met de uitslag. ‘Het zat erg dichtbij, ook de afgelopen jaren al. Maar met opnieuw zes zetels zijn we erg blij.’ Davies blijft nog een jaar in de universiteitsraad zitten. ‘Met alle ontwikkelingen op dit moment, denk ik dat het goed is om continuïteit te hebben.’

Hoge opkomst

Bij de medewerkers was er geen sprake van een tweestrijd. Slechts één partij – Campus Coalitie – stond verkiesbaar, zij het met elf kandidaten voor negen beschikbare zetels. Het opkomstpercentage was desalniettemin relatief hoog; 42,10 procent van de medewerkers bracht hun stem uit. Dat was twee jaar geleden 30,01 procent, de verkiezingen ervoor schommelde de opkomst rond de 35 procent. ‘Het is geen record, maar de opkomst is sinds tijden niet zo hoog geweest’, reageert universiteitsraad-coryfee Herbert Wormeester.

Opvallend was ook de hoge opkomst bij medewerkers voor de faculteitsraadsverkiezingen. De uitslagen daarvan werden eveneens vrijdagmiddag bekendgemaakt. Bij zowel ET als BMS lag de opkomst bij medewerkers boven de 50 procent. ‘De medezeggenschap heeft de aandacht van mensen, mogelijk door zowel nationale als lokale ontwikkelingen’, aldus Wormeester, duidend op de huidige financiële situatie van de UT.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.