ITC viert start eigen lifelong learning-platform Geoversity

| Rense Kuipers

De faculteit ITC vierde donderdagmiddag dat hun lifelong learning-omgeving ‘Geoversity’ officieel van start ging. De ambities reiken ver: Geoversity moet het leidende online onderwijsplatform worden binnen de geowetenschappen.

Photo by: Eric Brinkhorst

Eigenlijk was het dubbel feest in Langezijds gistermiddag. Niet alleen werd de livegang van Geoversity luister bijgezet. Eerder deze week werd de faculteit in Rotterdam gekroond tot ‘Research, Science & Technology Institution of the Year’ bij het Geospatial World Forum in Rotterdam. Niet voor niets noemde decaan Freek van der Meer zichzelf een ‘happy dean’ en liet hij de tientallen aanwezigen weten ‘proud as a peacock’ te zijn.

Hij benoemde dat de prijs bij het Geospatial World Forum het resultaat is van het vermogen van zijn faculteit om zoiets als Geoversity collectief op te zetten. En zo’n lifelong learning-platform is nodig, aldus de decaan. ‘De wereld is veranderd, alsook de vraag om te studeren waar en wanneer iemand wil. Online platforms kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Geoversity is een belangrijke strategische pilaar voor ITC en een bijdrage aan de lifelong learning-ambities van de UT.’

Het zijn woorden die UT-vicevoorzitter Machteld Roos vlak daarna beaamde. Ze sprak haar felicitaties uit richting de betrokkenen. ‘Geoversity kan zowel ons als de wereld veel brengen.’ De UT wil namelijk dat lifelong learning de ‘vierde poot’ wordt, naast onderwijs, onderzoek en valorisatie. Terwijl de faculteiten activiteiten op dit gebied ontplooien, probeert de UT dit jaar de administratieve kant op te tuigen.

Zeven cursussen

Het platform biedt momenteel plek aan een zevental cursussen, zoals over het gebruik van drones in precisielandbouw en het ontwerpen van webapplicaties voor geospatiale data. Daarnaast droeg menig ITC’er bij met artikelen, podcasts en video’s over tal van onderwerpen, uiteenlopend van ramprisico’s en voedselzekerheid tot landadministratiesystemen en mineralenonderzoek.

Rotsvast vertrouwen

Geoversity moet volgens decaan Van der Meer het toonaangevende online leerplatform worden binnen het vakgebied van ITC. De eerste voortekenen zijn volgens hem positief. Zo liet hij weten dat er interesse is vanuit Google, NASA en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds het platform live is – afgelopen maandag – hebben meer dan vijfhonderd mensen zich aangemeld. Bovendien zit de eerste cursus al vol, zo meldde hij.

Wat de lange adem zal zijn van Geoversity, dat moet de toekomst uitwijzen. Dat er een rotsvast vertrouwen is in het platform, zoveel werd duidelijk deze donderdagmiddag.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.