Tussentijdse verkiezingen voor universiteitsraad

| Rense Kuipers

De universiteitsraad houdt tussen 7 en 11 december tussentijdse verkiezingen, omdat er twee medewerkerszetels beschikbaar zijn. Zonder het vervullen van die zetels komt de positie van de centrale medezeggenschap onder druk te staan.

Photo by: Frans Nikkels

In het voorjaar verliep de aanloop naar de universiteitsraadsverkiezingen al uiterst moeizaam. Eerst resulteerde dat in uitstel van de verkiezingen naar juni. Vervolgens gingen vier studentenpartijen de strijd om de zetels aan, maar bij medewerkers was er een tekort aan animo en gingen de verkiezingen niet door. Het resultaat: de acht overgebleven kandidaten kregen een zetel toegewezen.

De eerste vergadering in de nieuwe samenstelling, afgelopen september, was een wake-up call, laat Uraad-voorzitter Herbert Wormeester weten. ‘We haalden op een haar na het quorum (minimaal aantal aanwezigen voor een rechtsgeldig besluit, red.), omdat één medewerker ziek was en één afwezig was vanwege persoonlijke redenen. Dat is een veel te fragiele situatie, daarom hebben we gezegd: we hebben een tussentijdse verkiezing nodig.’

Daarbij speelt ook mee dat een extra zetel vrijkomt, omdat raadslid Ewert Aukes zich recentelijk terugtrok. Hij kon zijn werkzaamheden niet combineren met zitting in de Uraad.

De nieuwe verkiezingen gelden alleen voor de twee vacante zetels. Geïnteresseerden hebben tot aanstaande maandag 17.00 uur om zich in te schrijven. De verkiezingen vinden – zoals gebruikelijk digitaal – plaats in de week van 7 december. ‘We hebben goede hoop dat we genoeg enthousiaste kandidaten kunnen vinden voor deze verkiezingen’, aldus Wormeester.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.