Verkiezingen medewerkers gaan niet door

| Rense Kuipers

De medewerkersverkiezingen voor de universiteitsraad gaan volgende week niet door, omdat er te weinig kandidaten zich aanmeldden. De studentenverkiezingen vinden wél plaats. UT-studenten kunnen kiezen uit vier partijen.

Photo by: Frans Nikkels

Voor de negen verkiesbare medewerkerszetels meldden zich in totaal acht kandidaten. Zij zitten daardoor automatisch de komende twee jaar in de universiteitsraad. Zes van hen komen van de partij Campus Coalitie. Ook Dick Meijer (Partij van de UT) en Dik Schipper (Lijst ET) zitten opnieuw in de raad, allebei als eenmansfractie. Eén medewerkerszetel blijft leeg.

Crisis

Eerder werden de verkiezingen al met een maand uitgesteld vanwege een gebrek aan kandidaten. Uraad-voorzitter Herbert Wormeester denkt dat de coronacrisis een bepalende rol speelde in het gebrek aan animo. ‘We hebben ons best gedaan om mensen te vinden. Vanuit onze partij, Campus Coalitie, hebben we zo’n vijftig à zestig mensen benaderd. In de regel blijven reacties ofwel uit, of mensen zeggen: “Over twee jaar lijkt het me leuk”. Deels speelt dus de onzekerheid van de crisis mee. Aan de andere kant is het ontzettend moeilijk om via digitale middelen mensen te enthousiasmeren. Het werkt goed als je mensen kent, maar nieuwe verbanden leggen is veel moeilijker op afstand.’

Vier studentenpartijen

Waar het vinden van kandidaten bij de medewerkerspartijen uiterst moeizaam verliep, is er bij de studenten volop animo. Twee nieuwe partijen, uTOP en Genesis meldden zich in de strijd om de zetels, naast de bestaande partijen DAS en UReka. De officiële kandidatenlijsten zijn vanaf vandaag bekend.

De verkiezingen vinden volgende week plaats. Vanaf 9 uur ’s ochtends op maandag tot 12 uur ’s middags op vrijdag kunnen studenten op hun favoriete partij en kandidaat stemmen. Vrijdagavond 26 juni maakt het college van bestuur de zetelverdeling bekend.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.