Spandoekactie tegen Engels op UT

| Redactie

Een groepering onder de naam ‘Geuzenbond’ protesteerde deze week bij de ingang van de universiteit tegen het Engels op de UT. Op het spandoek stond ‘stop verengelsing, spreek Nederlands’.

Photo by: Twitter @GeuzenbondNL

Op het Twitteraccount van 'De Geuzenbond' staan foto’s van de actie, waarop drie onherkenbaar gemaakte individuen bij de grote letters van de UT staan. ‘Stop verengelsing, spreek Nederlands’, valt te lezen op het spandoek dat ze vasthouden. In het Twitterbericht staat de begeleidende tekst: ‘De Universiteit Twente is de eerste in Nederland die onze moedertaal volledig verraadt en Engels als voertaal aanstelt.’

De groepering ‘De Geuzenbond’ omschrijft zich op haar website als ‘een groep jonge Nederlanders die verandering teweeg wil brengen’. Wie de mensen achter de bond zijn, is niet terug te vinden op de website. Hoewel de foto’s duidelijk in de nacht zijn genomen, is het onduidelijk wanneer de actie precies plaatsvond. Het bericht op Twitter is woensdagmiddag geplaatst.

Collegevoorzitter Victor van der Chijs is niet bekend met de actie en de groepering. ‘Ook de beveiliging heeft niets gehoord of gezien. Waarschijnlijk is het in het holst van de nacht gebeurd. Ik zou zeggen: kom een keer bij mij langs voor een kop koffie, dan kunnen we in gesprek gaan. Het is absoluut niet zo dat wij Nederlands op de UT verbannen. Ik denk dat ik 90 procent van de dag Nederlands spreek. Wel willen we ervoor zorgen dat internationale studenten en medewerkers – die hard nodig zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt – zich welkom voelen op de UT en mee kunnen praten. Daarom gebruiken we als voertaal het Engels. Overigens alleen als dat nodig is.’

Rond de jaarwisseling kwam het taalbeleid van de UT uitvoerig ter sprake in de media. Ook werden er Kamervragen gesteld. Vanaf januari 2020 is de officiële voertaal op de universiteit Engels, net zoals de Technische Universiteit Eindhoven.

Screenshot van het Twitterbericht

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.