UT gaat toch samenwerken met Lithium Werks

| Rik Visschedijk

De UT en Lithium Werks pakken hun beoogde samenwerking weer op. De batterijenfabrikant blijft in Twente en behoudt voorlopig de 7,5 miljoen lening van de Regio Twente en de provincie Overijssel.

UT will cooperate with Lithium Werks after all

The UT and Lithium Werks resume their intended collaboration. The battery manufacturer remains in Twente and therefore retains the 7.5 million loan from the Twente Region and the province of Overijssel.

‘De samenwerking wordt een heel andere, op een andere schaal’, zegt collegevoorzitter Victor van der Chijs, die een paar weken geleden de gesprekken met Lithium Werks hervatte. ‘Van de ontwikkeling van Technology Base Twente is voorlopig geen sprake. Maar het heeft meerwaarde dat het bedrijf dichtbij de UT komt. Het zet de universiteit stevig op de kaart op het gebied van energietransitie, een belangrijk onderzoekthema.’ De samenwerking zal vooral plaatsvinden met de groep van Mark Huijben, batterijonderzoeker verbonden aan onderzoekinstituut MESA+.

De UT en Lithium Werks, in de persoon van UT-alumnus Kees Koolen, kondigden afgelopen jaar grootst hun samenwerking aan. Er zou een onderzoeks- en ontwikkelafdeling worden gebouwd op het voormalige Vliegveld Twenthe, met op termijn 2.000 banen. Dat klapte toen Koolen vertrok bij het bedrijf. De lening van 7.5 miljoen die Lithium Werks kreeg, bleef bij het Amerikaanse bedrijf. Nu is duidelijk dat Lithium Werks dat bedrag niet meteen hoeft terug te betalen, omdat het actief blijft in deze regio.

Koolen is uit beeld in deze samenwerking, beaamt Van der Chijs. Maar de band met de UT-alumnus blijft warm. ‘We werken nauw samen met zijn bedrijf, Super B in Hengelo. Dat doen we op onderzoeksgebied, maar ook als stageplaats voor onze studenten. En Koolen is betrokken bij Solar Team Twente. Nu Lithium Werks zich in Twente vestigt, omdat de UT de benodigde expertise in huis heeft, hebben we nu twee samenwerkingspartners in plaats van één.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.