Vrijdag geen onderwijs, UT beraadt zich op komende weken

| Rik Visschedijk

Op de UT wordt morgen geen fysiek onderwijs gegeven en geen tentamens afgenomen in verband met het coronavirus. Dat laat collegevoorzitter Victor van der Chijs weten. Medewerkers die in overleg met collega’s vanuit huis kunnen werken, roept hij op om dat te doen. Het crisisteam beraadt zich vrijdag op verdere maatregelen.

Photo by: Arjan Reef

Minister Bruno Bruins stuurde vanavond een kamerbrief. Daarin roept hij universiteiten en hogescholen op om in ieder geval tot 31 maart alleen nog onderwijs op afstand te geven met online alternatieven. De VSNU publiceerde kort daarop het bericht dat de universiteiten hier waar mogelijk uitvoering aan geven. Het crisisteam van de UT stuurde eerder vanavond en mailing naar de medewerkers.

Kleinschalige practica

‘Wij gebruiken morgen om te bekijken wat precies logisch en verstandig is’, zegt Van der Chijs. ‘Het zou kunnen dat we bepaalde kleinschalige practica volgende week door kunnen laten gaan. Verder kijken we deze dagen of we helemaal kunnen overschakelen naar digitaal onderwijs. Dat doen we in iedere opleiding afzonderlijk. De afgelopen dagen zijn we daar al druk mee geweest. De bandbreedte op de UT kan digitaal onderwijs aan, maar we zullen hier en daar nog wat aanpassingen moeten maken om volledig over te schakelen.’

Niet meer dan honderd mensen

De bibliotheek, onderzoeksfaciliteiten en bijvoorbeeld kantines blijven voorlopig geopend. ‘Maar we letten erop dat er niet meer dan honderd mensen bijeen zijn’, zegt Van der Chijs. ‘Daarbij doe ik ook een beroep op het gezonde verstand van collega’s. We gaan verder ruimte voor ruimte bekijken welke maatregelen passend zijn. Zo kan ik me voorstellen dat we het TechMed alleen voor medewerkers toegankelijk maken, omdat daar vaak mensen komen die in de gezondheidszorg werken.’ De sportactiviteiten in het Sportcentrum zijn opgeschort.  

Thuiswerken

Ook voor het thuiswerken beraadt het crisisteam zich nog op richtlijnen. ‘Wie in goed overleg met collega’s thuis kan werken, raden we dat aan te doen’, aldus Van der Chijs. ‘Dat is misschien niet voor iedereen mogelijk, omdat ze geen laptop of Ipad van de UT hebben. We zijn die appratuur versneld aan het inkopen, maar daar gaat wat tijd overheen. We hopen natuurlijk dat het virus met één of twee weken over de piek is, maar we houden er rekening mee dat het langer kan duren.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.