Robotvoetbal: winst in Japan

| Rik Visschedijk

Na een zinderende wedstrijd, mag RoboTeam Twente morgen de finale van het lower tournament spelen. Teamleider Ewoud Croll is dolblij. ‘Zo gaaf dat we de finaledag mee mogen maken.’

Het team speelde vandaag twee wedstrijden. De eerste, tegen KgpKubs (India), zou om 13 uur Japanse tijd beginnen, maar de tegenstander was in eerste instantie in geen velden of wegen te bekennen. Net als het RoboTeam Twente is het een debutant, maar het vergaat de Indiërs beduidend minder. Zij verloren al hun poulewedstrijden met 10-0. De laatste wedstrijd hadden ze nog maar twee robots op het veld staan.

Relaxed team

Het RoboTeam bleef ondertussen relaxed, zo ontspannen waren ze dit toernooi nog niet eerder. De avond daarvoor gingen ze, in tegenstelling tot de andere avonden, op tijd naar het appartement. ‘Stefan Tolboom en ik verkenden nog even de stad’, zegt Boi Okken. ‘De anderen aten een hapje en dronken een biertje. Zij waren vroeg terug, wij gingen rond 1 uur naar bed. Even wat anders, na twee weken rond de klok werken.’

Het RoboTeam kreeg een reglementaire overwinning in het lower tournament (voor de nummers vier en vijf uit de poule, red). ‘Erg jammer’, vertelt teamleider Ewoud Croll. ‘We zijn hier om wedstrijden te spelen en ervaring op te doen.’ Toen dook er toch een Indiër op. Stefan Tolboom vraagt of ze alsnog de wedstrijd willen spelen. Als ook de rest van het team ten tonele verschijnt, besluiten ze dat te doen. Een sportief risico, want de wedstrijd was al als gewonnen toegekend.

Kleine aanpassingen

Al snel bleek dat het Indiase KgpKubs niet veel verder kwam. Van de drie robots, is er een niet onder controle. Bij het RoboTeam ziet het er wel goed uit. ‘We maken een paar kleine aanpassingen in de code’, vertelt Dennis de Weerdt. In de knock-out fase worden gelijke spelen beslist met shoot-outs. Of ze die geoefend hebben? ‘In Enschede wel, dat is geen slecht idee.’

Tot shoot-outs kwam het niet. De wedstrijd wordt voortijdig gestaakt omdat het RoboTeam 10 doelpunten maakte, een regel in de small size leauge. De progressie was duidelijk zichtbaar, ondanks kleine tegenslagen. De passing was minder en een aantal robots draaide af en toe door. Bob Rubens en Jim Hoekstra hoopten gaande de wedstrijd het probleem te vinden in de programmeercode. Die aanpassingen bewaarden ze voor na de wedstrijd.

In aanloop naar de tweede wedstrijd besloot het team om de software terug te zetten naar de dag daarvoor. ‘We kunnen de bug niet vinden’, aldus Croll. ‘We denken dat het nu weer beter is, maar we hebben niet de kans om het te testen. En de verbeteringen die we sinds gister doorvoerden, zijn er nu ook uit.’

RoboFEI

Dan begint de wedstrijd tegen RoboFEI uit Brazilië. Een ervaren team, ze doen al sinds 2003 mee. ‘Ze doen het altijd goed in Zuid-Amerika’, weet Stefan Tolboom. De eerste helft gaat gelijk op. De tegenstander plaatst af en toe een hard schot, maar die gaat meestal naast doel. RoboTeam heeft net iets meer controle over de wedstrijd, maar creëert minder gevaar.

De tweede helft laat eenzelfde beeld zien. RoboFEI schiet een keer hard naast, RoboTeam weet een mooie combinatie net niet te benutten. Dan, met nog drie en een halve minuut op de klok, lijkt het noodlot toe te slaan: penalty tegen. Die gaat er hard in. Een minuut voor tijd komt het RoboTeam door met een pass van de zijkant. De verdediger van de tegenstander komt ertussen, maar werkt daarbij de bal in het doel: 1-1.

De beslissende shoot-outs leverden flink wat chaos op. Technische problemen en problemen met het registratiesysteem van de scheidsrechter. Het duurde zeker drie kwartier, en twee geannuleerde shout-outs, voor de serie begon. Beide teams hebben er niet veel op geoefend en de eerste drie gingen bij beide mis. Maar dan is de vierde van het RoboTeam raak. Als RoboFEI de laatste mist is het beslist. RoboTeam mag morgen voor de dertiende plaats in het toernooi spelen.