Oppline-app: vrienden vinden zonder mobiel netwerk

| Rense Kuipers

Stel je voor, je bent op een festival en raakt je vrienden kwijt. Appen of bellen lukt niet omdat door de aanwezige menigte het mobiele netwerk platligt. Wat doe je dan? UT-onderzoeker Okan Türkeş werkt aan een app die dit soort problemen op moet lossen.

PhD-student Türkeş werkt binnen de vakgroep Pervasive Systems (onderzoeksinstituut CTIT) onder andere aan deze app, genaamd Oppline. ‘De naam staat voor opportunistisch verbinden’, aldus Türkeş. ‘Het is een nieuwe manier van communiceren tussen online en offline.’

Gedeelde verantwoordelijkheid

De Oppline-app maakt van je telefoon effectief een wifihotspot, legt Türkeş uit. Als je iemand kwijt bent, kun je een bericht sturen. Dat bericht verspreidt zich niet via een zendmast, maar via andere telefoons waarop de app ook geïnstalleerd is, die op hun beurt daardoor ook wifihotspots worden. Zo is het de bedoeling dat je bericht ook in heel drukke menigtes en zonder mobiel netwerk bij de juiste persoon aankomt.

Het succes van de app – ontwikkeld binnen het SenSafety-project – zal vallen of staan met het aantal gebruikers, erkent Türkeş. ‘Je kunt het zien als gedeelde verantwoordelijkheid. Hoe meer gebruikers, hoe groter de kans dat je iemand vindt.’

Gat in de weg

Smartphones, maar ook smartwatches en tablets hebben namelijk een ingebouwde wifi-antenne en kunnen zogeheten SSID-beacons verzenden en ontvangen. Constant zijn deze mobiele apparaten naar deze beacons op zoek. De Oppline-app gebruikt dit idee en een softwareprotocol om berichten te verzenden en - al dan niet ‘stilletjes’ – door te sturen.

Dat protocol is ontwikkeld door de Pervasive Systems-vakgroep. Ze noemen het Cocoon: Community-oriented Context-aware Opportunistic Networking. Türkeş: ‘Cocoon is de infrastructuur, je kunt Oppline zien als een plug-in. Zo zijn we ook bezig met een andere app, die mensen in het verkeer waarschuwt. Stel, je rijdt door een gat in de weg of je hebt een botsing. Je telefoon heeft sensoren om die trillingen te registreren. Met die app kun je andere weggebruikers dan waarschuwen.’

CuriousU

Türkeş introduceerde het Cocoon-concept als businessmodel tijdens de eerste editie van UT-summerschool CuriousU, afgelopen zomer. Daar won hij ook de Entrepreneurship Challenge Cup, met Cocoon als meest innovatieve, sociale en veelbelovende businessplan.

Türkeş hoopt na de zomer van dit jaar zowel het Cocoon-concept als de Oppline-app te lanceren. Eerst moet hij in juni zijn proefschrift verdedigen. Daarna wil hij zich richten op de implementatie van de technologie.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.