CuriousU: ‘Een pretpark voor slimme mensen’

| Jelle Posthuma

‘Dale, dale, dale, no pierdas el tino!’, zingt de Mexicaanse Nadia Wriu Zamora uit volle borst. Vrij vertaald: ‘slaan, slaan, slaan, maar blijf goed mikken!’. Met dit strijdlied moedigt de UT-masterstudent de deelnemers van UT-summerschool CuriousU aan om een piñata vol snoep zo hard mogelijk te raken. De Mexicaanse traditie is een van de lunchactiviteiten vandaag.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Op deze tweede dag van de summerschool komen de studenten, na een ochtend vol cursussen, samen op het festivalterrein aan voor een lunch en wat ontspanning. Sommigen spelen een potje tafelvoetbal, anderen ploffen languit op de grote loungebanken, die aan de rand van de festivaltent staan opgesteld.

Hollandse hapjes

De Duitse student Michael Scholz (25) doet mee aan het ‘blind proeven’. De deelnemers krijgen drie rondes aan Hollandse hapjes voorgeschoteld, om te bepalen of ze ‘supertasters’, ‘normal tasters’ of ‘non-tasters’ zijn. Geblinddoekt en met oordoppen in gaan de studenten de drop, haring en het roggebrood te lijf. De deelnemers krijgen tijdens het proeven te horen dat slechts een kwart van de wereldbevolking tot de ‘supertasters’ behoort. ‘Ik ben niet echt een supertaster’, zegt de Duitser. ‘Maar ik denk dat mijn Italiaanse vrienden hier heel goed in zijn.’

Vlaggetjes

Boven het festivalterrein wapperen de vlaggetjes van zo’n beetje alle landen ter wereld. Dat is niet voor niets, want de deelnemers van de zomerschool vormen met 51 nationaliteiten een behoorlijk internationaal gezelschap. De Russische studente Lisa Oginskaya (27) geniet van de ‘diversiteit’ en de ‘vrijheid’. Ze deelt haar tafel met een Fransman. Het slapen in een tentje bevalt haar goed, maar ze heeft wel last van het ‘tent-effect’. ‘Mensen denken: als ze mij niet zien, dan ben ik ook niet te horen, maar een tent is juist heel gehorig.’

Pretpark

De 20-jarige Andra Mahandra Raditya staat rustig te eten aan de rand van de tent. Hij komt uit Indonesië, maar studeert inmiddels alweer twee jaar Creative Technology aan de UT. Deze zomer blijft hij in Enschede. Hij volgt de cursus ‘Design the Future’ en vindt de hands-on manier van lesgeven erg fijn. ‘Ik leer graag door te doen’. Ook is hij erg enthousiast over de festivalsfeer. ‘De zomerschool is als een pretpark voor slimme mensen’, vertelt de CreaTe-student met een grijns op zijn gezicht. Gelukkig heeft de Indonesische student nog wat pretparkdagen tegoed: CuriousU duurt nog tot en met maandag.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.