Nieuwe integriteitscode behoeft nog wat aanpassingen

| Paul de Kuyper

De verschillende UT-regelingen over klachten, gedrag en integriteit van medewerkers en studenten krijgen een overkoepelende integriteitscode. Alleen aan de tekst moet nog wat geschaafd worden.

Dat bleek woensdagochtend toen de nieuwe ‘Integriteitscode’ van de UT ter instemming voorlag in de vergadering van de universiteitsraad. De nieuwe code moet als een soort paraplu-regeling fungeren voor al bestaande codes, zoals die over nevenwerkzaamheden, inkoopbeleid, internetgebruik, en intimidatie, geweld, agressie en discriminatie.

Volgens de Uraad is de integriteitscode nu nog erg gericht op verantwoordelijkheden van studenten en medewerkers. ‘We adviseren daarom de code uit te breiden met regelingen voor de werkgever’, zei raadslid Dick Meijer. Het college heeft hier al richtlijnen voor opgesteld en zal die ook opnemen in de code, zegde bestuurslid Kees van Ast toe.

Functioneren

De raad had meer tekstuele bezwaren. De code beschrijft namelijk niet alleen integriteit maar ook gedragingen die niet zo zeer met integriteit te maken hebben. Raadslid Gert Brinkman geeft een voorbeeld: ‘Er staat vrij veel tekst in over het functioneren van medewerkers. Dat is iets heel anders dan integriteit.’

Ook hierin komt het college de raad tegemoet. Van Ast: ‘Er kunnen wel wat zinnen weg wat betreft gedrag van medewerkers en studenten.’

Volgende maand moet de nieuwe tekst klaar zijn. Verwacht wordt dat de universiteitsraad dan instemming verleent.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.