Promovenda meet boomdichtheid met laser

| Paul de Kuyper

UT-promovenda Anahita Khosravipour heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de omvang en dichtheid van bomen te meten. Vanuit een helikopter richt ze een laserstraal op een bos om gegevens te verzamelen. Dat is goedkoper en nauwkeuriger dan bestaande methoden.

Photo by: Rikkert Harink

Khosravipour heeft een algoritme opgesteld waardoor het meten van bijvoorbeeld de omvang, de vorm, de hoogte en de dichtheid van bomen kan worden gemeten met een laserstraal vanuit de lucht. De onderzoeker van de faculteit ITC testte haar model vanuit een helikopter boven een bos in de Franse Alpen. Het laserlicht kaatst terug van de bomen. Een sensor zet het gereflecteerde licht om in bruikbare data.

Klimaatonderzoek

Het meten van bomen is belangrijk voor bosbouw en klimaatonderzoek. Bosbeheerders en wetenschappers gebruiken de gegevens over omvang van stammen en dichtheid van het bladerdek onder andere om te berekenen hoeveel CO2 een bos kan opnemen.

Nu worden metingen aan bomen vaak met de hand gedaan of op basis van satellietbeelden. Die methodes zijn duurder, tijdrovender en minder nauwkeurig. Khosravipour stelt haar algoritme voor iedereen vrij beschikbaar.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.