'We moeten voortdurend alert zijn'

| Maaike Platvoet

Dit jaar eens geen nieuwjaarsspeech of nieuwjaarsbijeenkomst voor UT-medewerkers. Vanmiddag stond er een ‘nieuwjaarsontmoeting’ op het programma. ‘Een beetje anders dan anders’, aldus moderator Jeffrey Spalburg. Gelukkig ontbrak het niet aan vertrouwde oliebollen en appelflappen.

Photo by: Arjan Reef

Het was voor collegevoorzitter Victor van der Chijs de eerste nieuwjaarsmeeting op de UT. Hij leidde zijn verhaal in met een filmpje, waarin verschillende vragen aan hem werden gesteld. Die varieerden van ‘wat ga je als eerste veranderen?’ tot ‘hoe trekken we meer internationale studenten aan?'. Een exact antwoord had de collegevoorzitter niet op alle vragen paraat, zo zei hij zelf. Wel sprak hij opnieuw over de aanscherping van de strategie, en daarmee de toekomst van de UT.

Hoewel het eind vorig jaar leek of de zon continu scheen voor de UT – dankzij verschillende uitstekende resultaten – waarschuwde Van der Chijs dat de toestand eigenlijk ‘half bewolkt’ is. ‘En dus moeten we voortdurend alert zijn.’ Hij sprak over geldstromen die onder druk staan, over de slag om internationale studenten, over de grand challenges van Horizon 2020. ‘Zoals waterovervloed en waterschaarste. Maar ook vergrijzing, sustainable energy en digitalisering. De EU vraagt om oplossingen voor deze grote vraagstukken. Als UT zullen we in de volle breedte aan projecten moeten werken die over deze vraagstukken gaan. Daarvoor ben ik op zoek naar ideeën die ervoor zorgen dat de UT onvermijdelijk is.’

Mediaprijs voor Tweetgenie

Na de speech van Van der Chijs en een cabaretoptreden van Jacquelien de Savornin Lohman werden de UT’ers in het zonnetje gezet die in 2013 het vaakst media-aandacht kregen voor hun onderzoek. Winnaar van deze ‘UT in de Media’-prijs is Dong Nguyen voor Tweetgenie, een website die aan de hand van je tweets je geslacht en leeftijd kan vaststellen. De tweede prijs ging naar Jeroen de Vries die veel werd geciteerd over een nieuwe informatiedrager die miljoenen jaren meegaat. Derde werd Arjen Hoekstra met zijn ‘water footprint’.

Giels Brouwer, van spin-off SciSports, kreeg de prijs voor de student die het vaakst de pers haalde. Hans Heerkens ontving een onderscheiding in een nieuwe ‘buitencategorie’, voor UT’ers die de media halen met iets anders dan hun UT-werk, in zijn geval de luchtvaart. Overigens doet Heerkens, docent 'afwegingsprocessen en besluitvorming', ook op de UT veel met luchtvaart, zoals de minor luchtvaarttechniek.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.