Grootste studentensteden redden het niet met nieuwbouw alleen

De grootste zes studentensteden van Nederland waarschuwen dat ze de huisvestingsproblematiek van studenten niet alleen kunnen oplossen met nieuwbouw. Ze willen onder meer een rem op de instroom van internationale studenten.

Photo by: -
Vanwege de kamernood liet de UT eerder dit jaar containerwoningen plaatsen aan de Witbreuksweg.

Volgens de zes studentensteden ‘valt er niet op te bouwen’ tegen het groeiende aantal internationals. De streefgetallen voor nieuwbouw in het Landelijk Actieplan Studenthuisvesting 2022-2030, dat in september werd gepresenteerd, kunnen de meeste gemeenten niet realiseren, schrijven ze, gezien de enorme huisvestingsbehoefte van ook andere doelgroepen.

De zes gemeenten vragen de minister van OCW om instrumenten waarmee het hoger onderwijs de almaar groeiende instroom van internationale studenten kan reguleren. Van de minister voor Volkshuisvesting willen ze dat hij de regels voor woningwaardering en huurtoeslagen aanpast. Als ook de bewoners van onzelfstandige kamers huurtoeslag krijgen, kunnen de huurprijzen omhoog zodat nieuwbouw van deze kamers aantrekkelijker wordt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.