Wat is jouw Twitter-leeftijd?

| Redactie

Wil je weten of je een beetje volwassen overkomt op Twitter? UT-onderzoekers Dong Nguyen en Dolf Trieschnigg lanceerden vandaag (maandag) TweetGenie, een website die je geslacht en leeftijd kan vaststellen aan de hand van je Twitter-berichten . Daarnaast kun je met TweetGenie testen of jij beter bent dan de computer in het vaststellen van iemands leeftijd en geslacht, enkel op basis van tweets.

TweetGenie is een demoversie van een programma waaraan Nguyen en Trieschnigg en hun collega’s van het Meertens Instituut (dat de Nederlandse taal en cultuur bestudeert) werken. Ze willen weten op welke verschillende manieren mensen grappen of geruchten vertellen en hoe die verhalen zich verspreiden. Een eerste deel van dat onderzoek gaat over de rondgang van geruchten op internet. Daarbij is het handig als een computerprogramma kan bepalen wat geslacht en leeftijd zijn van de schrijver van een bericht.

In eerste testen bleek TweetGenie er bij het schatten van leeftijden gemiddeld minder dan vier jaar naast te zitten. Proefpersonen deden het slechter, en hadden er ook nog eens veel langer voor nodig om tot een oordeel te komen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.