De vijftig grijstinten van wetenschappelijke integriteit

| Paul de Kuyper

Integriteit laat zich niet vangen in termen als fout-goed of zwart-wit. Er is eerder sprake van vijftig tinten grijs van de wetenschappelijke integriteit. Dat zei de Tilburgse onderzoeker in de psychologische methodologie Jelte Wicherts donderdagmiddag aan het begin van de jaarlijkse PhD Day van promovendivereniging P-NUT.

Photo by: Stock.xchng

Volgens Wicherts is wetenschappelijke integriteit een glijdende schaal van zwart (helemaal fout) naar wit (volledig integer). De Tilburgse onderzoeker betoogde dat de meeste wetenschappers zich in het grijze middengebied bevinden.

Wicherts doet bijvoorbeeld onderzoek naar de bereidwilligheid van wetenschappers om hun data te delen. In een van zijn studies bleek slechts 27 procent dat (na soms meerdere keren aandringen) te doen. ‘Redenen om niet de delen waren onder andere geen tijd, dit is een langlopend onderzoek en ik heb recent een nieuwe computer gekregen’, aldus Wicherts. ‘Sommige wetenschappers beloofden de data binnen een paar dagen te sturen. De teller loopt nog steeds. Inmiddels wacht ik al 3031 dagen.’

Wicherts pleit ervoor dat meer onderzoekers hun data gaan delen en dat wetenschappers aan hun co-auteurs vragen om de analyse van de data te herhalen. Dat verhoogt volgens hem de kans dat het onderzoek belandt in het witte deel van het grijstintentspectrum.

Op de PhD-dag van promovendivereniging P-NUT in de Vrijhof kwamen donderdagmiddag enkele tientallen aio’s af. Het thema luidt integriteit en plagiaat. Vanmiddag staan nog meer lezingen op het programma. Ook geven enkele PhD’s zelf korte presentaties.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.