‘Onze robots zijn sterk verbeterd’

| Jelle Posthuma

RoboTeam Twente boekte dinsdag zijn eerste overwinning op het wereldkampioenschap voor voetbalrobots. Het team was met 3-1 te sterk voor de RoboDragons uit Japan en eindigde met deze winst als derde in de poulefase van de RoboCup te Canada.

De Twentse studenten hadden tot diep in de nacht aan hun robots gesleuteld om de technische problemen van de eerste wedstrijddag te verhelpen. En met succes: de grootste issues waren voorafgaand aan de wedstrijd tegen de RoboDragons op tijd verholpen. Vorig jaar speelden de Tukkers ook al tegen het team uit Japan. Toen eindigde de onderlinge ontmoeting in een 8-0 overwinning voor de Japanse ploeg.

Kaartenfestijn

De Japanners maakten na het eerste fluitsignaal direct hun naam waar. Met een razend tempo schoten de Dragons over het veld. Daarbij kwamen ze regelmatig in aanraking met de Twentse machines. Dat leverde het Japanse team meerdere gele kaarten op. Na drie kaarten ging de bal, volgens de regels van het robotvoetbal, op de stip. Het RoboTeam wist deze eerste, levensgrote kans echter niet te benutten.

Vlak voor rust scoorde Twente alsnog: een lange pass van de goalie rolde langzaam van de ene naar de andere kant van het veld en passeerde uiteindelijk de Japanse sluitpost. Met een 1-0 voorsprong ging het RoboTeam de rust in.

Heldenrol

Het begin van de tweede helft bracht direct de spanning terug. De Japanners bleven gevaarlijk en onvoorspelbaar. Bovendien waren niet alle technische problemen uit de lucht. Zo moest teamlid Leon Klute bijna twee helften lang zijn arm gestrekt houden, om het wifi-signaal via een antenne zo dicht mogelijk bij de robots te krijgen. Een heldenrol, zo bleek later.

De 1-0 bleef enige tijd op het scorebord staan. Totdat een Japanse verdediger zich verslikte en de bal via de kluts in het eigen doel belandde. Lang konden de Tukkers niet genieten van hun ruimere voorsprong. De Dragons krabbelden met een goede goal terug tot een 2-1 score.

Het bleef een kaartenfestijn, met als grootste feestganger het team uit Japan, dat in totaal tien gele kaarten kreeg. Na een tweede gemiste penalty, mocht het RoboTeam een minuut voor het einde van de wedstrijd voor de derde keer aanleggen. Nu was het raak, tot grote vreugde en opluchting van de Twentse studenten. Het RoboTeam gaf de voorsprong niet meer weg en noteerde zo hun eerste overwinning van het toernooi.

Geneva drive

Na afloop was de sfeer opgetogen. ‘Natuurlijk geeft dit een heel blij gevoel’, vertelt teamleider Jeroen Weener. ‘We hadden ons er al een beetje bij neergelegd, dat het niet heel goed ging. Door tijdgebrek konden we te weinig testen. Ik denk dat het succes van vandaag heel goed is voor het team. Vorig jaar verloren we nog met 8-0 van de Dragons. Oftewel: onze robots zijn sterk verbeterd.’

‘We hebben hard gewerkt om de technische problemen te verhelpen. Dat heeft nu zijn vruchten afgeworpen. Het Japanse team heeft een agressieve speelstijl. Dat wisten wij. Daarom is er voor de wedstrijd nog flink getraind op penalty’s. Uiteindelijk werkte onze geneva drive. Met deze techniek kunnen de robots het balletje in de hoek van de goal plaatsen, waardoor we de derde strafschop konden benutten.’

Door de winst eindigt RoboTeam Twente op een derde positie in de groepsfase. Woensdag beginnen de play-offs van het toernooi. De Twentse studenten spelen om 20.00 uur (Nederlandse tijd) tegen UMass Minutebots uit de Verenigde Staten.